Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Üniversiteliler kiralık daire pazarını hareketlendiriyor

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından şehir dışındaki bir üniversiteye yerleşen öğrenciler, kiralık daire arayışını sürdürüyor. Şehir dışına üniversite okumaya giden öğrencilerle beraber kiralık evlere olan talep artıyor. Hürriyet Emlak‘ın derlediği verilere göre; Ankara, Eskişehir, Bursa, Antalya, İstanbul ve İzmir’de kiralık konut pazarında belirgin bir artış yaşandı.

Hürriyet Emlak‘ın Türkiye genelinden derlediği verilere göre; öğrencilerin, bin ile bin 500 lira arasındaki evlere olan talebi daha fazlayken 1+1 ve 2+1 tipindeki konutlar en çok tercih edilenler arasında bulunuyor.

Hürriyet Emlak; Hürriyet Emlak Projeland portföyünden ve kendi ilanlarından tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından oluşan hareketlilikteki bilgileri derledi.

Emlak sektörünü yatırımcılar için “parlayan yıldız” olarak nitelendiren Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz ise gelişmelerin “ciddi bir hareketlenme” olduğunu söyledi.

Öğrenciler en çok hangi ilçelerden konut kiralıyor?

Kiralık ev pazarında rağbetin belirgin olduğu iller arasında; Ankara’nın Çankaya ve Mamak ilçelerinde, Eskişehir’in Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinde, Bursa’nın Nilüfer ve Osmangazi ilçelerinde, Antalya’nın ise Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde hareketlilik oldukça fazla durumda.

İstanbul’un lüks olarak nitelendirilen Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy ilçelerine rağbet fazlayken İzmir’e yerleşen öğrenciler Karşıyaka, Buca ve Karabağlar ilçelerinden kiralık daire alıyor. Bursa izlenildiğinde ise Nilüfer ve Osmangazi ilçelerinin çoğunluk tarafından tercih edildiği görülüyor.

Öğrencilerin ev kiraladığı ilçelerdeki evler hangi fiyatlarda?

Çankaya ve Mamak’ta kiralık konut fiyatları 500 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar yükselirken öğrenci şehri olarak nitelendirilen Eskişehir’de bu fiyatlar düşüyor. Tepebaşı’nda 1+1 tipindeki bir daire ortalama 500 liraya kiralanabiliyor.

Nilüfer’de kiralık daire fiyatları bin lira ile 2 bin 500 lira arasında değişirken Osmangazi’de de bin lira ile bin 500 lira arasında 2+1 ya da 3+1 tipindeki kiralık ev bulmak mümkün durumda.

Kepez ve Konyaaltı’nda ise kiralık daire fiyatları 500 lira ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor.

İstanbul’daki fiyat aralıkları diğer şehirlere göre biraz farklı durumda bulunuyor. İstanbul’da bulunan kiralık konutlarının seslendiği bütçeler daha fazla çeşitlilik gösteriyor. İstanbul’daki kiralık konutlar 2 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında bulunuyor. Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy ilçeleri öğrencilerin gözde mekânlarıyken Beşiktaş’ta bin liraya 1+1 tipinde kiralık daire bulmak mümkün durumda.

Beşiktaş’ın yanı sıra öğrencilerin tercih ettiği ilçelerin ilk sıralarını dolduran Şişli ve Kadıköy’de ise kiralık konutlar ortalama 2 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında seyrediyor.

İzmir’de yaşayan öğrencilerin tercih ettiği ilçelerden Karşıyaka’daki kiralık daire fiyatları bin 500 lira ile 2 bin lira arasında değişirken Karabağlar ve Buca ilçeleri daha ucuz fiyata konut sunuyor.

Buca’da 1+1 tipindeki kiralık daire arayan öğrenciler ortalama 500 lira ile bin lira arasında ev kiralayabiliyor. Karabağlar’da ise kiralık konut fiyatları bin liradan başlıyor.

Bazı öğrenciler satılık daire de arıyor

Kiralık konut arayan öğrencilerin yanı sıra satılık daire arayan öğrenci sayısı da az değil. Daire satın almak öğrenci ailelerine yatırım fırsatı sunuyor.

Hürriyet Emlak Projeland tarafından açıklanan bilgilere göre öğrencilerin en çok tercih ettikleri şehirlerden İzmir, Bursa ve Ankara’da en çok sıfır konut projesi bulunurken bu şehirleri Aydın ve Eskişehir takip ediyor.

Satılık daireler ne kadardan başlıyor?

Ankara’daki öğrencilerin en çok tercih ettiği Çankaya’daki satılık evler, diğer yerlere göre en yüksek metrekare birim fiyatına sahip durumda. Çankaya’daki sıfır konutlar ortalama 5 bin 26 liradan izliyor.

Aydın’ın Efeler ilçesinde metrekare birim fiyatı 2 bin 333 liraya satılık daire bulunabilirken Nilüfer’de metrekare birim fiyatı 3 bin 225 lira, Odunpazarı’nda ise metrekare birim fiyatı 3 bin 455 liraya satılık daire seçeneklerine göz atılabiliyor.

İzmir’e gelindiğinde ise satılık daireler, geniş fiyat yelpazesiyle karşımıza çıkıyor. Ortalama olarak Bornova’da metrekare birim fiyatı 4 bin 606 liraya, Buca’da metrekare birim fiyatı 4 bin 107 liraya, Çiğli’de ise metrekare birim fiyatı 3 bin 890 liraya satılık ev bulunabiliyor.

Eskişehir’de 145 bin liradan başlayan fiyatlarla sıfır daire sahibi olunabilirken Eskişehir’i ortalama 150 bin lira ile Ankara, Ankara’yı ortalama 182 bin 500 lira ile Bursa izliyor. İzmir’de 205 bin liraya satılık ev bulunabilirken bu rakam, Antalya’da 225 bin liraya yükseliyor.

Yusuf Mert Yılmaz verileri değerlendirdi

Emlak piyasasında son zamanlarda yükseliş olduğunu vurgulayan Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, üniversite tercihi sonrasındaki süreci değerlendirirken şöyle konuştu:

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan süreçte kiralık konut piyasasında ciddi bir hareketlenme görüyoruz. Özellikle öğrencilerin en çok tercih ettiği illerde yer alan kiralık konutlara olan talep artış göstermeye devam ediyor.

Emlak sektöründe yaşanan bu dönemsel hareketliliğin haricinde sektör ardımızda bıraktığımız dönemde de çıkış yönlü bir eğilim sergiledi. Önümüzdeki dönemde sektörün sağlıklı bir ekonomik ortamda daha hızlı bir şekilde ivme kazanacağını düşünüyoruz. Emlak sektörü ekonomik stabilizasyon (istikrar) ile yakın gelecekte gerek yabancı gerekse de Türk yatırımcılar için parlayan yıldız olmayı sürdürecektir.