Kategoriler
Ekonomi Gündem

Üreticiler fındık fiyatlarından memnun

Fındık fiyatları normal seyirden izliyor. Tüccarlarda 17 liraya kadar yükselen fındık fiyatlarının bugünlerde 16,5 liraya kadar düştüğü belirtilerek fiyatların normal olduğu söylendi.

Fındık fiyatları hakkında AA’ya değerlendirmede bulunan Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran düşen fındık fiyatlarının üreticilerde paniğe yol açacağının beklenmediğini aktardı. Fiyatların sezon sonuna kadar aynı değerlerde seyredeceğini belirten Başaran, önceki dönemlere nazaran ihracat miktarında görece artışın olduğunu kaydetti. Fındık fiyatlarının beklentilere uygun olduğunu dile getiren Levent Şahin Başaran, “Bunun belli bir dönem daha böyle devam edeceğini düşünüyoruz. O yüzden fındık fiyatları geri geliyor diye paniğe gerek yok. Fındık üreticinin beklediği fiyatta devam edecektir diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Bu yılın fiyat politikasından memnun olduklarını dile getiren Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındığın ülke ekonomisine katkısının sorgulanamayacak kadar önemli olduğunu kaydetti. Başaran, “Sezon başında başlayan süreç bugünkü fiyat seviyesinde devam edecektir. Tabii ki fiyatın bir doyum noktasında durması normal. İhracatta bir sıkıntı yok, hatta geçmişe nazaran ihracatta artış var. Fiyatlar da iyi, beklentilere uygun gidiyor. Bunun belli bir dönem daha böyle devam edeceğini düşünüyoruz. O yüzden fındık fiyatları geri geliyor diye paniğe gerek yok. Fındık üreticinin beklediği fiyatta devam edecektir diye düşünüyorum.” dedi.

Fındık ihracatında rekor kırıldı

2019 yılı ile 2020 yılı arasındaki ihraç sezonunun üç aylık döneminde rekor kırıldı. Bu dönemde 49 farklı ülkeye fındık ihraç edildi. Trabzon’un fındık ihracatında İtalya ilk sırada yer alırken, İtalya’yı Almanya seyretti. Üçüncü sırada ise Fransa yer aldı. Bu dönemde 906 milyon 187 bin 262 dolar gelir elde edildi. İhracatçıların hedefi ise Çin Halk Cumhuriyeti’ne 100 bin ton fındık satmak. İhracatçıların hedefindeki Çin ise altıncı sırada yer aldı.