Kategoriler
Ekonomi Gündem

Üretim kademeli olarak başlıyor

Analistler, birçok ülkede piyasaların kademeli olarak yeniden açılacağı bilgisini paylaşarak risk iştahının olumlu yönde olduğunu bildirdi.

Piyasalardaki bu havayla beraber dolar endeksinin 99,9 seviyelerinde bulunduğunu kaydeden Ziraat Yatırım, gelişen ülkelerin para birimleri, haftaya kazançla başladığını belirtti.

Vaka ve ölü sayılarında düşüş

Ziraat Yatırım bugünkü bülteninde yeni vaka ve ölü sayısındaki düşüşle beraber risk iştahındaki iyileşmenin destek kazandığını kaydetti.

Japonya Merkez Bankasının bugün yıllık 80 trilyon yenlik devlet tahvili alım limitini sınırsıza çıkarttığını bildiren Ziraat FX, bu durumu, risk iştahını artıran diğer bir unsur olarak değerlendirdi.

Brent petrolde toparlanma sürüyor

Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın sürdüğünü belirten Meksa Yatırım, ABD’deki bazı eyaletlerdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasıyla beraber ABD borsalarının olumlu etkilendiğini kaydetti.

Meksa bugünkü bülteninde “Avrupa Borsaları ise kurtarma paketi kabul edilmesine rağmen detaylı açıklama yapılmaması nedeniyle olumsuz ayrıştı (detaylar 6 Mayıs tarihinde netleşebilir).” dedi.

Tedbirler gevşetiliyor

Meksa Yatırım‘ın stratejisti Zeynel Abidin Balcı, Almanya’daki tedbirlerin kademeli olarak gevşetildiğini, Fransa’nın ise salgı günü gevşetme planını açıklayacağını belirtti. Balcı, Avrupa’da bazı fabrikaların açıldığını aktarırken Türkiye’de de yavaş yavaş üretime geçildiğini ve geçilmeye devam edileceğini bildirdi.

Ekonomik faaliyetlerin kısmen de olsa devam edeceği bilgisinin dış borsalara ve Borsa İstanbul’a da olumlu olarak yansıdığını kaydeden Meksa Yatırım, altının ve dolar endeksinin yukarı yönlü hareketini koruduğunu açıkladı.

Yardım paketi yakında hazır

“OPEC+ kesintisinin 1 Mayıs itibariyle başlayacağını belirtmekte fayda var. Cuma günü açıklanan ABD dayanıklı mal siparişleri Mart’ta %14.4 geriledi. Beyaz Saray’dan ise “ABD Nisan işsizlik oranının %16 veya daha üzeri bir oranda gelebileceği” açıklaması geldi. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Pelosi ise bir sonraki koronavirüs yardım paketinin yakında hazır olacağını söyledi.” diyen Zeynel Abidin Balcı, Türkiye’deki menkul kıymet istatistiklerine yer verdi.
Net 178 milyon dolar değerinde menkul kıymet satışının gerçekleştirildiğini aktaran Stratejist Balcı, yabancıların son aylardaki tutumunu sürdürdüğünü işaret etti.
Meksa bugünkü bülteninde “Ama önceki haftalara kıyasla satışlarda bir miktar yavaşlama olması kayda değer. Borsalarda toparlanma ile para piyasalarında denge değişimleri devam etmekle birlikte koronavirüse yönelik haber akışları ve açıklanacak ABD bilançoları yakından izleniyor. Bol likidite ve düşük faizin borsalar ve altının üzerindeki katkıları sürüyor.” dedi.
Kaynak: Taşınmaz Haber