Kategoriler
Emlak Haberleri

Urfa genelinde popülizmin etkileri konut fiyatlarına yansıdı

Urfa genelinde artan konut fiyatlarına dikkat çekmek isteyen urfanatik.com yazarlardan Bahattin Çelik, fırsatçıların balon fiyatlar oluşturduğunu belirtti.

Urfa ili Güneydoğu Anadolu bölgesinin en pahalısı

Pandemi sürecinde tüm dünya ülkeleri kadar etkilenen Türkiye, ekonomik krizin eşiğini atlatmak için yeni girişimlerde bulundu. Hükümet desteklerini ardına alan kamu bankaları Haziran-Temmuz dönemi boyunca düşük faizli kredileri uygulamaya sokmuştur. Birinci elde 0,64 faiz oranları, ikinci elde 0,74 olarak sabitlendi. Konut almak için beklemede kalanlar fırsatların duyurulduğu ilk günden son güne kadar bankalara koştu. Bunu gören bazı müteahhit ve mal sahipleri elden çıkaramadıkları evlerinin fiyatlarını arttırdı. Bir gecede yüzde 30 kadar zam yaşayan konutlar alıcı tarafın tüm kızgınlıklarına rağmen satılmıştır.

Tüketiciler emlak danışmanlarını suçlu buldu

Artan ev fiyatları karşısında haksız kazanç elde edenler karşısında alıcılar kadar gayrimenkul danışmanları da zor zamanlar geçirdi. Alıcı tarafların danışmanları suçladığı süreç boyunca gerek internet mecraları gerekse gazete gibi kanalların aracılığıyla gerçeklik izah edilmeye çalışılmıştır. Ancak satıcıların bir türlü vazgeçemediği kâr sağlama isteklerinin sonucunda sektöre dair geliştirilen güven yeniden kırıldı.

Bahattin Çelik’e göre Güneydoğu Anadolu bölgesindeki en yüksek fiyatlar Şanlıurfa’ya ait. Meşhur Esentepe’deki otogar vadisine bakan 250 metrekarelik evlerin 1.5 milyon liradan satıldığını aktaran Çelik, her şeyin popülizmden başka bir şey olmadığını söylüyor.

Popülizmin evleri

Urfa ilinde konut satışlarının patlamasının ardından popülizm kazanan bölgelerde ederinden fazla fiyatlar isteniyor. Esentepe’de otogar vadisine bakan bir ev için istenilen fiyatın normal olmadığını dile getiren Çelik; bölgeyi “kentin kaymak tabakasının parmakla gösterdiği yer” olarak tanımlıyor. Bu bölgeye normal halkın yoğun talep oluşturduğuna dikkat çeken yazar, 1.5 milyon liraya satılan evden daha güzel ve değerinde evlerin olduğunu belirtti.

Diyarbakır’da 600-700 bin TL’den satışa çıkarılan evlerin, Urfa’daki maliyeti çok daha yüksek olacaktır. Popülizm oluştuğundan bu yana evlerin değerinden daha yüksek fiyatlara satıldığı görüldü. Çelik, “Bu tarz tayfaya bir nevi özel tüketim vergisi ödüyoruz. Bunu yapmamamız gerekiyor. Bu akımın esiri olmaya devam ettiğimiz süreçte konut fiyatlarının önüne geçemeyiz” dedi.

Proje haberlerine göz atmak için tıklayınız.