Kategoriler
Emlak Haberleri

Uygun ev alma hayali dolandırıcılık hikayesine dönüşüyor

Uygun ev alma hayaliniz yüzünden dolandırılmamak için gözünüzü dört açmanız gerekiyor. Şimdinin yeni dolandırıcı sisteminde tapu süreci devreye girdi. 1 milyon liralık bir mülki 500 bin lira ile satışa çıkaran dolandırıcılar; “Kelepir” adı altında satışa sundukları ilanların üzerinden birçok kişiyi dolandırdı. Mülkü yarı yarıya almak isteyenlere bu durumların akla yatmadığı konusunda yapılan uyarı, İzmir Emlak Kulübü Başkan Rıdvan Akgün, tarafından geldi.

Uygun ev alma hayali aslında gerçek bir hayal

İzmir Emlak Kulübü Başkan Rıdvan Akgün, dolandırıcıların kendilerine yeni bir sistem oluşturduklarını söylüyor. Ev sahibi olmak isteyen pek çok vatandaşa ilan üzerinden ‘Kelepir’ yazısıyla ulaştıklarını belirten Akgün, yarı değerdeki bir evi satın almak isteyenlerin tamamen paralarından olduğunu aktardı. 1 milyon liralık bir mülkün 500 bin lira üzerinden satışa çıkarıldığı süreçte daha iyi düşünülmesi gerekli. Böyle mülklerin kolaylıkla inmediği fiyatlarda ‘Kelepir’ yazısı aldatıcı olmaktadır. Kişilerin uygun ev alma hayali yerine daha cüzi, değerine göre normal fiyattan giden evlere yönelmesi şart. İlanın bir diğer ucunda genellikle dolandırıcıların olduğu, üstelik kurulan oyunu biraz daha genişlettikleri görüldü. Dolandırıcılar artık paraya daha kısa şekilde ulaşmak için tapuda ‘dublör’ kullanıyor. Sahne sanatlarını anımsatan makyaja sahip sahte kişi mülk sahibine benzetilmekte. Salgın hastalık karşısında maske takma zorunluluğunu değerlendiren bu kesim, işlerini kolaylaştırdı.

Dublörlü, makyajlı büyük oyun

Kullanılan dublör yöntemi, Tapu Müdürlüklerinde işlevini görüyor. Rıdvan Akgün, yapılan makyajların sahte kişiyi ayırt edilemeyecek şekilde profesyonel olduğunu söyledi. Mülk sahibine benzetilen bu kişiler, satmak istedikleri ev için karşı taraftan paraları alıyor. Dolandırıcılığın artık Tapu Müdürlüklerine sıçradığını bildiren Akgün, “Çekilen sahne fotoğraf ile sahte kimlik ve gerekli belgeler hazırlanıyor. Ardından tapu sahiplerinin bilgisi olmadan taşınmazları satarak haksız kazanç elde edilmektedir. İzmir’in Çeşme ilçesinde tuzağa düşen bir alıcının üzerinden çifte vurgun yapıldı. Çeşme’de deniz gören bir arsayı elden hızla çıkarması gerektiğini söyleyen dolandırıcı arsanın değerini 1 milyondan 500 bin lira olarak gösteriyor. Dublörlü bu yöntemde deniz tarafındaki arsalar değil, dağın arkasında kalan arsaların satışı olmuştur” dedi.

Yeni yöntemde büyük bir hazırlık var

İzmir Emlak Kulübü Başkanı, kusurlu mal satarak insanları dolandırdıkları konusuna değindi. Tıpkı bir önceki örnekte olduğu gibi manzaralı alanın dışında kalan dağ alanını sattıklarını söyleyen Rıdvan Akgün, mağdur sayısının giderek yükseldiğine dikkat çekiyor. Genellikle bir yer gösterip başka bir yerin satışını yapan dolandırıcılar, kişilere deniz manzarası yerine dağ manzaralı arsa, ön daire yerine ise arka daireyi satmaktadır. Geliştirilen yöntemin nakdi değeri yüksek olan mülkler üzerinden gittiği yakın zamanda anlaşıldı. Mülkün uzun süredir kullanım dışı olmasından faydalanan ve işlem görmemiş olduğunu tespit eden dolandırıcılar, Web Tapu Sistemi’ne hazırladıkları evrakları sunmakta. Bu evrakların ardından oluşturulan makyajlı, lensli ve saç takviyeli özel dublör, mülk sahibini birebir kopyalamaktadır.

Profesyonel dolandırıcı ekibi

Tapu Müdürlüklerinde görevli kişi mülk sahibini tanımlamak için maskeyi indirmesini istiyor. İndirilen maske genellikle mülk sahibinin görselliğiyle birebir. 10 saniyelik süren bu işlem görevlilerinde yanılmasıyla mağduriyet ortamını hızlandırdı. Bu türden geniş çaplı bir hazırlıkta işlerin zorlaştığını söyleyen Akgün, Türkiye’de her geçen gün yüzlerce insanın dolandırıldığına dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde kendisinin de bir dolandırıcılık hikayesine şahit olduğunu belirten İzmir Emlak Kulübü Başkanı; başına gelen olayı şu şekilde anlattı: “Ofisimize lüks arabasıyla gelen şık giyimli bir kişiden mülk satış talebi aldık. Satış temsilcilerimiz hemen kayıtları aldı. Hangi dükkân olduğunu sordum ve dükkânın bulunduğu apartmanı komple ben satmıştım. Mülk sahibini tanıdığımı söyleyerek, arayabilirim dedim. Ben mülk sahibini ararken, şüpheli kişi kaçtı. Kaçan kişinin plakasını almamıza rağmen sahte çıkmıştır. Bu tip dolandırıcılık olayları oldukça fazla. Üstelik dolandırıcılar bu işten anlamayan pasif ya da satılık insanları seçiyor. Kurumsal emlakçılarda bu tür olaylar başarılı olmaz. Dolandırıcılık yalnızca bilinçsiz insanlarda geçerlidir.”

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version