Kategoriler
Gündem

Uzmanlar İstanbul’u uyardı! Uyuzdan nasıl kurtuluruz?

İstanbul’da son günlerde görülen uyuz olaylarına ek olarak tedavide kullanılan ilaçların piyasada bulunamaması endişeleri artırdı. Vaka hakkında değerlendirmede bulunan meslek odaları, toplu açıklamada bulundu. Uzmanlar, hastalığın belirtilerini, tedavisini ve korunmanın yollarını anlatarak İstanbul’da yaşayanları uyardı.

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve İstanbul Dişhekimleri Odasının oluşturduğu İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, son zamanlarda uyuz hastalığında artışın olduğunu belirterek birçok uyarıda bulundu.

Uyuz hastalığının belirtileri

Koordinasyonun yaptığı yazılı açıklamada, parazit bulaştıktan sonra ortalama olarak 3 ile 6 hafta arasında belirtilerinin ortaya çıktığını belirtti. Sağlıkçılar, özellikle geceleri sıklaşan ve sıcak suyla yıkanıldığında şiddetlenen kaşıntıların en önemli klinik bulgu olduğunu açıkladı. Açıklamada “El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölge kaşıntı ve lezyonların görülebileceği vücut bölgeleridir. En belirgin lezyonu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, parazitin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünel yapılarıdır. Bunun dışında deride küçük kabarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar yapabilir.” ifadeleri yer aldı.

Hastalığın tedavisi nedir?

Hastanın yaşına ve bağışıklık sisteminin durumuna göre tedavi yönteminin değiştiğini kaydeden İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, “Merhemler, solüsyonlar gibi yerel tedavi ajanları kullanıldığında ilacın tüm vücut bölgelerine uygulanmasına dikkat edilmelidir.” uyarısında bulundu.

Kullanılan çamaşırlar ve çarşafların 60 derece sıcaklıkta yıkanıp ütülenmesi gerektiğini belirten sağlıkçılar, yıkanamayacak olan eşyaların bir poşete konulduktan sonra poşetin ağzını bağlayarak yaklaşık 3 gün saklanması gerektiğini kaydetti.

Tedaviden sonra etkileri devam ediyor

Uzmanlar, başarılı bir uyuz tedavisinden sonra etkilerinin 2 hafta ile 6 hafta arasındaki süreyle devam edebileceğini kaydetti. Sağlıkçılar, ayrıca, parazit bulaşan kişiyle aynı ortamda bulunanların, hastalık bulaşmasa bile, aynı anda tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.