Kategoriler
Ekonomi Gündem

Vaka ve ölüm sayıları düşük gösteriliyor

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Sağlık Bakanlığının ve hükûmetin koronavirüs vakalarını ve ölüm sayılarını düşük gösterdiğini iddia etti. Buna göre hükûmet, ekonomiyi rahatlatmak, siyasi sıkışmışlığı önlemek ve boşalan hastaneleri doldurmak için normalleşme sürecini hızlandırmak istiyor. Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘ya soru önergesi yönelten Şahin’e göre Ak Parti hükûmeti, siyasi rant elde etmek istiyor.

Sözcü’den Can Çapar’ın haberine göre; Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün kodlama sistemini uygulamıyor.

Tedbirlerin gevşetilmesinin gerçek nedeninin salgının yavaşlaması olmadığını dile getiren Milletvekili Şahin, ekonomik alanda problem yaşayan hükûmetin,  ülke ekonomisini canlandırmak ve salgını siyasi olarak en az zararla atlatmak amacıyla tedbirleri gevşettiğini ileri sürdü.

“DSÖ Başkanı Türkiye’yi övmedi”

CHP’li Milletvekili Suzan Şahin, hükûmeti algı operasyonu yapmakla eleştirirken “DSÖ bizi övüyor, diyorlar. DSÖ Başkanı Türkiye’yi övmedi, yardım yaptığımız için teşekkür etti sadece.” diye konuştu.

Bilim Kurulunun kararlarının hiçe sayıldığını dile getiren Suzan Şahin, vaka ve ölüm sayılarının başından beri yanlış açıklandığını, Ak Parti hükûmetinin bu konuda hiçbir zaman şeffaf olmadığını kaydetti.

Şahin, “Saray’ın ekonomik ve siyasi süzgecinden geçirerek tedbirleri gevşeterek halk sağlığını tehlikeye atan AKP vaka ve ölüm sayıları konusunda başından beri yalan söylüyor. Hiçbir zaman şeffaf olmadılar. Sayıları düşük gösteriyorlar ki bunu bir başarı olarak gösterip siyasi rant elde edebilsinler.” dedi.

“Dışarı çıkın para harcayın”

Milletvekili Şahin, sıkı tedbirlerin ardından vaka sayısının düştüğünü ve hastanelerin doluluk oranının azaldığını dile getirerek “Şimdi hükûmet, resmen ‘artık hastanelerde yer açılıyor, dışarı çıkın para harcayın, ekonomi kıpırdasın. Enfekte olup buyurun gelin, hastanelerde yer var’ diyor.” ifadelerini kullandı.

Şahin’in sunduğu soru önergelerinin bazıları

Hatay Milletvekili Suzan Şahin‘in birinci soru önergesi “Önlemlerin gevşetilmesi konusunda alınan kararlar (parklar, AVM’ler ve bulaşı riskinin en yüksek olduğu berber ve kuaförler ile turizm bölgelerinin açılması ve maçların başlatılması) hangi bilimsel temele dayanmaktadır? Bu konuda alınan kararlar konusunda ekonomik çıkarlar yanında insan sağlığı yeterince gözetilmiş midir?” şeklinde oldu.

Söz konusu kararların Bilim Kurulu tavsiyesi ile bakanlık süzgecinden geçirilerek verildiğine ilişkin açıklamanın bulunduğunu dile getiren Şahin, bu kararlar arasında, Bilim Kurulunun tavsiyeleriyle örtüşmeyen uygulamanın olup olmadığını sordu.

Test uygulanmayan kaç kişi yaşamını yitirdi?

CHP’li Milletvekili, test uygulanmayan ancak koronavirüs belirtisi görülen kaç yurttaşın yaşamını yitirdiğini sordu. Hatay Milletvekili, diğer ülkelerin ikinci kod kullandığını ancak bu uygulamanın Türkiye’de yapılmadığını dile getirdi.

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından Kovid-19 hastalığı için önerilen uluslararası tanı kodları (ICD-10 U07.1 ve U07.2) neden kullanılmamaktadır?” sorusunu da ekleyen Şahin “Yaptığınız bir basın toplantısında bu konudaki soruya DSÖ’nün ‘şüpheli’ kodunu PCR testi yapılmayan ülkeler için önerdiğini, PCR testi yapabilen Türkiye içinse ‘doğrulanmış vaka’ şeklinde kod verdiğini o nedenle ikinci kodu kullanmaya gerek duymadıklarını söylediniz.”, “DSÖ’nün vaka kodlarıyla ilgili açıklamasından sonra New York’ta test yapılmamış ama klinik, epidemiyolojik, radyolojik olarak Kovid-19 bulgusu saptanmış ölen hastalara da Kovid-19 tanısı verilerek sayının ikiye katlandığı ortadayken ve ABD’nin yanı sıra PCR testi yapan İngiltere, İskoçya, Almanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de test yapılmasına rağmen ikinci kod verilebiliyor ve sayılar şeffaf olarak açıklanıyor neden böyle bir açıklama yapılmıştır?” sorularını yönlendirdi.

Türkiye’de PCR testinin yanı sıra ikinci kod kullanılsaydı vaka ve ölüm sayılarının ne kadar olacağını soran Milletvekili Şahin, ilk vakanın görüldüğü günden itibaren PCR testi olmayan ve Kovid-19 belirtileriyle hastaneye başvurup yaşamını yitiren kaç yurttaşın bulunduğunu sordu.