Kategoriler
Toki Haberleri

Van’da deprem konutlarının yapım sürecine dair son durum

Van’da depremzedelerin yanlarında olduklarını söyleyen Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Osman Uçar, birkaç ay arayla meydana gelen depremlerden sonra Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerinde çalışmalara sıklık kazandırıldığını belirtti.

Van’da AFAD depremzedelerle birlik oluyor

Geçtiğimiz 23 Şubat’ta Başkale’de gerçekleşen depremin ardından, 25 Haziran’da Özel, Saray ve Gürpınar ilçelerinde yeni bir deprem daha yaşandı. Söz konusu bölgelerde deprem şiddetinin ardından evleri hasara uğrayan depremzedelerin yaraları sarılıyor. Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Osman Uçar, devam eden çalışmalar hakkında belli başlı bilgiler verdi. Hasar tespit çalışmalarından sonra vatandaşların yeniden sağlıklı konutlara sahip olması için harekete geçilen bölgede yer tespit çalışmaları sürdürülüyor.

Şimdiye dek sayıca bin 700’e ulaşan konteyner bölgesinde yeniden dağıtıma başlayacaklarını söyleyen Uçar, Van’da Özalp, Saray ve Gürpınar ilçeleri için konteyner sayısının belirlendiğini açıkladı. 200’ü önden dağıtan AFAD, 150 ürünün daha ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerektiği çalışmalarında toplam sayının 350’yi bulduğunu kaydetti.

İlkbahar konut yapımı için uygun bulundu

23 Şubat’ta Başkale’de 5.9 büyüklükteki depremin 10 kişinin ölümüne sebep olduğu ve sayıca 60 kişiye ulaşan kişinin yaralı olduğu bilgisi verilmişti. Depremden sonra bölgede hasar tespit çalışmalarına girişen yetkililer toplamda 870 konutun ağır hasar aldığı tespitinde bulundu. Ayrıca birçok hayvanın telef olduğu bölgede yaraların kısa zamanda sarılacağı hakkında birtakım sözler verildi. Takvimler 25 Haziran’ı gösterdiğinde ise 5.4 büyüklüğünde yeni bir depremin Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerinde yaşandığı duyuruldu.

Burada yalnızca 2 konut yıkılmasına rağmen birçok konutun ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Başkale ilçesinde konut yapımları için yer tespit çalışmalarını sürdüren AFAD, tamamlanan araştırma sürecini TOKİ Başkanlığı’na iletti. Bu süreçte Başkanlık tarafından projelendirme ve ihale aşaması beklenecek. Kış ayında henüz inşaat çalışmalarının başlamayacağını söyleyen Osman Uçar, inşaat için yalnızca 2 ay süreleri kaldığından söz ediyor.

Bu nedenle ilkbaharın saha çalışmaları için oldukça uygun bir mevsim olduğu konusunda hemfikir olan TOKİ, öncelikle konut taleplerini toplayacak. Yeniden ev sahibi olmak isteyenler kadar istemeyenlerinde bulunduğunu söyleyen AFAD Başkanı, talepte taahhütname sürecinin devam ettiğini bildirdi. Sorunsuz geçen talep sürecinden sonra ihale sürecine girmeye hazırlanan TOKİ, kış aylarında hazırlıkları başlatacak. İlkbaharda konut yapımının öne çıkacağı bölgelerde hasarlı yapıların yıkım süreci Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kontörlüne bırakıldı.

AFAD her zaman vatandaşın yanında

Van’da oluşan büyük yıkımların ardından vatandaşların daima yanında oldukları konusunda söz veren Uçar, depremin sonrasında bölge halkına çadır yardımlarında bulunduklarından bahsetti. AFAD çalışmaları kapsamında kış aylarının bastırdığı kentte konteyner dağıtımlarına başlanacak. Toplamda 350’ye ulaşan dağıtım planlarından 200’ü tamamlandı.