Kategoriler
Gündem

Van’da koronavirüs için acil toplantı yapıldı

İran’da yeni tip koronavirüs salgınından dolayı iki kişinin daha yaşamını yitirmesinin ardından vali vekilinin öncülüğünde acil toplantı yapıldı. Toplantıda, Van’ın Saray ilçesindeki gümrükte virüse ilişkin önlemlerin alınması kararlaştırıldı.

DHA’nın haberine göre; Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan toplantıda yeni tip koronavirüs salgınına karşı acil tedbirlerin alınması kararlaştırıldı. Buna göre; İran ile Türkiye’ye bağlayan Kapıköy Gümrük Kapısı‘na termal kameralar montajlanacak. Ayrıca, gümrüğe sağlık odası kurulacak.

Termal kameralar, Geri Gönderme Merkezi’nin Ön Kabul birimine yerleştirilecek.

Burada görevli personellerin yabancılarla irtibat kurmasıyla nedeniyle koruyucu maske ve koruyucu ekipman kullanacak. Karara göre bu personeller, Kovid-19 salgınıyla ilgili eğitimden geçirilecek. 

Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca, 6. Hudut Tugay Komutanlığı ve bu yetkililerin bulunduğu kurumların temsilcileri katıldı.

Bilgilendirme afişleri asılacak

Toplantıda, ayrıca, gümrük kapısının çeşitli yerlerine Türkçe, Farsça, İngilizce ile yazılan afişlerin yerleştirilmesi kararlaştırıldı. Gümrük kapısında şüpheli vakalar görüldüğü takdirde bu kişilerin tecrit edilmesi için özel odaya alınacakları ve tahsil edilecek özel bir ambulansla da  Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilecekleri bildirildi.

Vali, Sağlık Müdürlüğü tarafından ilçelerdeki sağlık personeline yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili eğitimin verildiğini söyleyerek bu sağlık görevlilerinin karar gereği göçmenlerle ilgilenen askerî birliklerin, jandarmanın, emniyet ve ilgili kurumların personellerine bilgilendirme yapacağını kaydetti.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, şehirde gerekli önlemlerin alındığını bildirdi. Bilmez, “Kapıköy Sınır Kapısı‘ndan giren turistlerin sağlık açısından ateşini ölçen cihazlar Ankara’dan talep edildi. Geldiğinde sınırdan geçişlerde kişilerin uzaktan ateşini ölçen cihazlarımız kurulacak. Şüpheli vakalar olması halinde tecrit edilmesi için sınır kapısında özel oluşturduğumuz sağlık odasına alınacak, daha sonra bu iş için özel tahsis edilmiş ambulansla Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilecek. Hastanede bu tür vakalar için özel bölüm ayrıldı. Türkiye’de 20 hastane, olası vakalara karşı pilot hastane seçilmişti. Bunlardan biri de Van’daki hastanemiz. Sağlık açısından her türlü önlemimiz ve altyapımız hazır.” ifadelerini kullandı.