Kategoriler
Emlak Haberleri

Vatandaşlar gayrimenkul sektöründe yanıltıcı ilan istemiyor

Vatandaşlar gayrimenkul sektörü içerisinde yaşadığı sorunlara anket üzerinden cevap verdi. Türk Emlak Haber Ajansı tarafından yakın zamanda başlatılan anket, 1.900 kişinin katılımıyla son buldu. Sonuçlar, Türkiye’nin lokomotif sektörüne dair vatandaşların görüşlerini bir araya getirdi. Buna göre, bu yıl en çok şikayetçi olunan konuların başında gayrimenkul ilan sitelerindeki yanıltıcı ilanlar, yükselen konut fiyatları ve yetki belgesi konusu var.

Vatandaşlar gayrimenkul sektörünün sorunlarını ele aldı

Türkiye’nin lokomotifi olarak hizmet vermeye devam eden sektör, son üç yıllık süreç içerisinde beklenen oranları yakalayamadı. Ancak, yine de Türkiye geneline kıyasla hala yatırım ve ihtiyaç listesinin en tepesinde gelme eğilimini devam ettirmektedir. 2020’nin getirisi olan salgın hastalık sürecinde geçtiğimiz üç yıl gibi sekteye uğrayan sektör, tüm olumsuzluklarına rağmen 2021’e giriş yapıyor. Gelecek yıla daha umutlu gözlerle baktıklarını açıklayan sektör öncüleri, umudu korumak için ellerinden gelenin en iyisini yapma girişimlerine devam edecekler. Sektörün durumuna göz atmak ve vatandaşların taleplerini görmek isteyen Türk Emlak Haber Ajansı ise başlatmış olduğu ankette vatandaşların mağduriyetlerini öne çıkardı. Vatandaşlar gayrimenkul sektörü içerisinde yaşadıkları mağduriyetleri üç başlık altında ele almıştır. Başta gayrimenkul ilan sitelerinin yanıltıcı ilanlarına dikkat çekilen anket sonuçları, sitelere çok daha büyük işlerin düştüğünü kanıtladı.

Gayrimenkul ilan siteleri kontrollü olmalı

Daha çok kazanç fikriyle atılan adımlar vatandaşların gözlerinde sektöre zarar veriyor. Türk Emlak Haber Ajansı’nın anketini cevaplayan 1.900 katılımcı, sektördeki mağduriyet ortamına dikkat çekti. 2020 yılında artan konut fiyatlarının ilk şikâyet konusunu oluşturduğu ankette, gayrimenkul ilan sitelerinde paylaşılan yanıltıcı ilanlar vatandaşı geriye itiyor. Bu nedenle Türkiye’de işleme alınan yetki belgesi, merdiven altı olarak tabir edilen tüm emlakçılık faaliyetlerine son verecekti. Eylül ayından bu yana yetki belgesi zorunluluğu devreye sokulmasına rağmen istenmeyen mağduriyet ortamı devam ediyor. İşin yalnızca emlakçılarda bitmediğini hatırlatanlar, gayrimenkul ilan sitelerinin yanıltıcı ilanlara karşı daha çok tedbir alması gerektiğini açıkladı. Mağduriyet ortamına zemin hazırlayan sitelerin ufak çaplı yazılarla tedbir almış gibi gözüktüğü süreçte denetim görevi vatandaşın değil, site yönetiminindir.

Beylikdüzü’nde denilen konut Esenyurt’ta çıkıyor

Filtresiz bir şekilde karşı tarafın ilanını olduğu gibi yayınlamaya devam eden siteler, vatandaşı yanıltıcı ilanlara sürükledi. Bu süreçte beğendiği konut üzerine ilan sahibini arayan pek çok vatandaş görüşmeler için ofis ortamına davet edilmiştir. Konutu görebilme amacıyla özel olarak zaman harcayanlar, ilan sahibinin verdiği bilgilerin doğru olmadığını ofise giderek öğrenebiliyor. Eldeki konutu çıkarmak adına yapılan bu sahte ilan girişimleri, özellikle Beylikdüzü denilerek götürülen Esenyurt bölgesinde daha iyi anlaşılmıştır. Satışı zor olan ilçelerin en kötü ve sığ bölgelerine çekilen alıcı taraf, üstelik fiyat ve mülk farkıyla yüzleşmek zorunda kalıyor. Bu nedenle alıcı ve emlak ofisi arasında istenmeyen sonuçların yaşanmaması adına denetimi elden bırakmamak gerek.

Anket katılımcıları hangi soruları yanıtladı?

Türk Emlak Haber Ajansı’nın 1.900 kişinin görüşlerine yer verdiği anket belirli sorular üzerinden tamamlanmıştır. Bu sorular, merdiven altı emlakçılığın bitip bitmemesi görüşüyle başlatıldı. Katılımcıların cevabı doğrultusunda yüzde 80’lik kısım merdiven altı emlakçılığın bitmediği görüşünü paylaşıyor. Yüzde 15’i ise bu tür faaliyetlerin son bulduğu konusunda birleşti. İkinci soru, emlak ilan sitelerindeki ilana güvenilip güvenilmediğine dairdi. Katılımcılar tarafından yüzde 70’i verilen ilanları güvensiz bulurken, yüzde 30’u güven oyunu kullandı. Ardından markalı gayrimenkul ofislerine duyulan güveni merak eden ajans; katılımcılardan yüzde 78’inin markalı konutlara duyduğu güvenini kanıtlamıştır. Ancak, geriye kalan yüzde 12’lik dilim güvenmemeye devam ediyor. Yine kendilerine yönelten sorular karşısında İstanbul genelinde konut fiyatlarını yüksek bulan katılımcılar, bu anketi yüzde 90 oranın da ‘pahalı’ olarak işaretledi. İnşaat firmalarının dar gelirliye göre konut üretmeli sorusunda ise cevaplar, markalı inşaat firmalarının üretime katılması adına yüzde 95 oranında konut üretmeli olarak karşımıza çıkmıştır. Ajans anketini, 2021 yılında ev alma düşüncesinin olup olmadığı konusuyla bitirdi. Katılımcılardan yüzde 41’i ev alma planı yapmadığını söylerken, yüzde 59’u konut almayı düşünmediğini aktardı.

Exit mobile version