Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Vatandaşları yakından ilgilendiren konutta yeni dönem başladı

Son dakika haberine göre bir çok kişiyi ilgilendiren imar ile ilgili konular ve konut yüksekliği ile ilgili konutta yeni dönem başladı. Konulardaki vergi uygulaması da devreye girecektir. İmar planlarındaki serbest olarak belirlenmiş yükseklikte 1 Temmuz 2021 tarihine kadar değiştirilecektir. Değerli konutlardaki vergi uygulaması devreye girecektir. İmar planlarında yer alan serbest olarak belirlenmiş yüksekliklerden 1 Temmuz 2021 tarihine kadar değişeceği duyurulmuştur. İmar planları daha yüksek serbest olarak belirlenen ve ilgili daireler tarafından açıklama gelmiştir. Ayrıca gerekli düzenlemelerin yapılacağını takdirde değişiklik yapılmadan yapı ruhsatı düzenlenemeyecektir.

Konutta yeni dönem başlıyor

Yeni düzenlemenin imar planlarının eskiden çokça görülen yükseklik serbest ibresi artık kullanılamayacaktır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla dile getirdiği bu dikey yapılaşmanın yerine yatay yapılaşma teşvik keseciği duyurulmuştur. Bu şekilde belediyelerin yükseklik serbest maddesine değiştireceğini böylece yatay mimarinin teşvik edileceği belirtilmiştir. Bazı düzenlemeler bu yıl uygulamaya girmiş vaziyettedir. Aynı zamanda değer konut vergisine ilişkin mükellefiyet de bu yıl başlamıştır. Şubat aylarında beyannamenin verilen değerli konut vergilerinin Türkiye sınırları içinde binalar için geçerlidir. Bu bina vergisi değerinin 2020 yılındaki 5 milyonları aşan mesken nitelikli taşınmazlar için ödenmektedir. Eklenecek olan madde ile  yüksekliğin serbest olması ile ilgili madde 1 Temmuz 2021 tarihine kadar değiştirilecektir. Belediyeler ve idarelerinin meclis kararları 1 Temmuz 2021 tarihine kadar yükseklik serbest maddesi de değişecektir. Aynı zamanda değiştirmeyen maddeler inşaat ruhsatı düzenlenmeyecektir.

Yeni dönem başladı yüksekliği arttıran planlara son 

Binanın yüksekliğini artıran imar planlarında değişiklik yapılmayacaktır. Plan değişiklikleri, plan ana kararları, sürekliliği ve bütünlüğünü sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak şekilde olacaktır. Teknik gerekçelerini de sağlamak şartı ile yerleşmenin özelliğine uygun olarak yapılandırılacağı belirtilmiştir. Ayrıca lan değişikliklerinin tekliflerinde ihtiyaç analizleri ve sosyal ve teknik altyapı içeren etkin değerlendirme raporu hazırlanacaktır. Bu şekilde planı onaylanarak idareye sunulacaktır.

Bu şekilde yeni olan karar ile yüksekliklere son olduğu belirlenmiştir. Ayrıca milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ve yeni konut yapımı için harekete geçen inşaat firmaları için de bir yenilik oluşmuştur. Bu karar projeleri detaylı bir şekilde gözden geçirmeye ve yeni planlar oluşturmaya itmiştir. Sizlerde bu konu hakkında detaylı bilgi alarak gündemi takip edebilirsiniz.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…