Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Vatandaşlık için taşınmaz alımında alt sınır yükseltilecek

Yabancılar, en az 250 bin dolarlık taşınmaz alarak, vatandaşlığa sahip olabiliyorken bu alt sınırın 500 bin dolara çıkarılması bekleniyor.

Yabancı uyruklular, Türkiye’den taşınmaz alarak vatandaşlık hakkı kazanabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyen kişiler, 2018 yılının ekim ayından itibaren Türkiye’den en az 250 bin dolar değerindeki tapuyu satın alarak vatandaşlık hakkı kazanıyor. Tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyulduğu takdirde gayrimenkul alan şahıslar, T.C. kimliğine sahip olabiliyor. Mevcut olan alt sınır, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Malta gibi ülkelerde uygulanan sınıra göre oldukça düşük durumda. Ancak 250 bin dolar olan alt sınırın bu yıl içinde 500 bin dolara yükseltilmesi bekleniyor.

Yabancıya yönelik konut satışı gerçekleştiren Antalya Homes firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe,“100’den fazla ülkeden ciddi bir talep alan Türkiye’nin, Yatırımcı Vizesi olarak da bilinen benzer programları uygulayan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük kalan yatırım alt tutarını, 2020 yılının ikinci yarısında 250 bin dolardan 500 bin dolara çıkaracağını öngörüyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl yabancıya konut satışı bir yılda yüzde 14,7 oranında yükseliş kaydederek 45 bin 483 adet oldu. Bu satışlardan toplamda 6,7 milyar dolar elde edildi. Yabancıların satıl aldığı konut toplamının yüzde 15’ini vatandaşlık edinmek için alındığını belirten Antalya Homes, geçtiğimiz yıl T.C. vatandaşlığına girmek için verilen uygunluk belgesinin 6 bin 85 adet olduğunu kaydetti. Tekçe, yabancılara yönelik konut satışlarında vatandaşlık hakkının etkileyici bir unsur olduğunu ancak önemli bir faktör olmadığını kaydetti.

Bayram Tekçe “Bünyesinde yer aldığımız sivil toplum kuruluşlarıyla sektörde yaşanan sorunları tespit ettik. Kamu yönetiminin güçlü iradesi ve desteği ile kılcal damarlara kadar inilerek her detayda süreçlerin daha sağlıklı ve hızlı çözümü sağlandı. Gayrimenkul satın almanın kolaylaşmasıyla sektörün büyüdüğünü görmek bizi mutlu ediyor.”

Türkiye ciddi bir fırsat sunuyor

“İspanya’da en az 500 bin Euro’luk emlak yatırımı yapıp vatandaşlığa başvurmak için 10 yıl beklemek gerekiyor. Yunanistan ise 250 bin Euro ve üstü değerde konut alımına karşılık sadece 5 yıllık oturum izni veriyor. Türkiye bu ülkelerle kıyaslandığında ciddi bir fırsat sunuyor.” açıklamalarında bulunan Yönetim Kurulu Başkanı, buna karşılık Türk yetkililerin başvuruları titizlikle incelediğini, fayda sağlayacak başvuruları kabul ettiklerini kaydetti.

“Dünyada bu sermaye birikimine ulaşabilen yatırımcılar, Türkiye’nin parlak geleceğine ve modern hayatına da ortak oluyorlar.” diyen Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, Türk yetkililerinin artan talebin farkında olduğunu belirtti. Tekçe, yetkililerin bu yıl içinde 250 bin dolar seviyesinde olan alt sınırın en az 500 bin dolara çıkaracağını öngördüklerini aktardı.