Kategoriler
Ekonomi Gündem

Veli Ağbaba: Emeklilierimiz açlığa ve sefalete itildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Erdoğan’ın EYT çıkışına cevap verdi. Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bin liranın altında emekli aylığının olmadığını kaydetti ancak Ağbaba’nın paylaştığı verilerde 847 bin 643 kişinin emekli aylığının bin liranın altında olduğu görülüyor.

Veli Ağbaba 13 milyon emeklinin yaklaşık olarak yüzde 90 oranının açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşadığını kaydetti. Erdoğan’ın “Emeklilik maaşlarını insani hayat sürebilecek seviyeye çıkardık.” ifadelerinin gerçek olmadığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı; Cumhurbaşkanı’nın ifadelerinin ne bilimsel verilerle ne de ülkenin resmî verilerinde uyuştuğunu bildirdi. 

“Bu durumu en başta yoksulluk ve açlıkla boğuşan emeklilerimiz bilmektedir.” sözlerini kaydeden Ağbaba, emekli aylıklarına ilişkin verileri açıkladı.

Bu verilere göre; 847 bin 643 emeklinin aylığı bin lira veya altında olduğu kaydedildi. Bu verilere göre 248 bin 126 emeklinin aylığı bin lira ile bin 100 lira arasında, 220 bin 250 emeklinin aylığı bin 100 lira ile bin 200 lira arasında; 6 milyon 850 bin 523 emeklinin aylığı ise 2 bin liranın altında olduğu belirtildi.

Türkiye’nin emeklilik notu kötü

Emeklilik şartlarının en iyi ülkelerin araştırıldığı çalışmada, Türkiye’nin 37 ülke arasında sondan üçüncü olduğunu aktaran Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, çalışmak zorunda kalan emeklilere de değindi. Ağbaba “Cumhurbaşkanı emeklilikte yaşa takılan binlerce yurttaşın çözüm talebini ısrarla reddederken ve emekli aylıklarını açlık sınırının da altında belirlerken emeklilik çağında çalışmak zorunda kalan işçiler, hemen her gün iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.

Emeklilerimiz, yoksulluk ve yasal düzenlemelerle emeklilik hakkının fiilen ortadan kaldırılması sonucu güvencesiz çalışma koşullarına itilmiş ve güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağı hâline gelmiştir. Geçtiğimiz yıldan bugüne emeklilik çağında olup çalışmak zorunda kalan ve iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı en az 230’dur. Sonuç olarak AKP iktidarları döneminde emeklilerimiz en yoğun hak ihlallerine maruz kalmış, açlığa ve sefalete itilmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının emeklilerimiz açısından kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur.” diye konuştu.