Kategoriler
Ekonomi Gündem

Vergi borcu mükellefi sayısındaki artışta “Maliye, tahsil kabiliyetini kaybetti”

Vergi borcu vade zamanı gelip de ödeme yapmayan kişi ve şirket sayısı 31 bin 56’dan toplam 47 bin 32’ye yükseldi. Vergi afları ve ekonomik krizin yanı sıra 17 yıl içinde çıkarılan dokuz vergi affı da bu sayıyı arttırdı.

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl ise bu durumu “Bu veriler, Maliye’nin tahsil kabiliyetini artık kaybettiğini net biçimde gösteriyor.” sözleriyle değerlendirdi.

31 Aralık 2018 tarihinden 30 Haziran 2019 tarihine kadar ödemesini tamamlaması gereken ancak vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin sayısı, yüzde 51 oranında artış gösterdi.

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) açıkladığı verilere göre vergi borcu olan mükellef sayısı bir yılda 15 bin 976 seviyesinde arttı.

Şirketlerin vergi borcu milyar lirayı geçti

Bu yıl vergi borcu tutarını ödemeyenler arasında 1 milyar 462 milyon liralık borçla Nursan Metalurji Endüstrisi birinci oluyor. İkinci sırada ise 1 milyar 360 milyon liralık borcuyla Mustafa Akyol geliyor.

Uluslararası Akaryakıt Dağıtım 1 milyar 189 milyon liralık borcuyla üçüncü, Affan Havacılık Akaryakıt Turizm dördüncü sıraya 1 milyar 181 milyon lira borçla giriyor.

Affan Havacılık‘ı 1 milyar 125 milyon lira borçla Öztürk N-F Gres Madeni Yağ ve Kimya izliyor.

Bu yıl dördüncü sırada yer alan Affan Havacılık, 1 milyar 59 milyon lira borçla 2018 yılında ilk sırada yer alıyordu.

Gecikme faiziyle birlikte Affan Havacılık şirketinin borcu bir yılda 122 milyon lira oranında artış göstererek 1 milyar lirayı aştı.

Vergi afları borçları artırıyor

Vergi borcu tutarını ödemeyenlerin sayısındaki artışa ekonomik krizle beraber, gecikme faiz oranının artması ve uygulanan vergi afları oldu.

Cumhuriyet gazetesinden Emre Devece’nin haberine göre; Başkent Üniversitesinden Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, GİB‘in açıkladığı vergi mükellefi listesinde bu yılki büyük artışın en büyük nedeninin ekonomik krizin yol açtığı ödeme güçlüğü olduğunu belirtti.

Vergi borcu tutarını ödemeyen kişi ve şirketlerin sayısındaki artışta vergi aflarının da önemli rolü olduğunu kaydeden Bingöl, “Yıllardır söylüyoruz, vergi afları uzun vadede Maliye’nin vergi tahsil kabiliyetine zarar verir diye. Bu veriler, Maliye’nin tahsil kabiliyetini artık kaybettiğini net biçimde gösteriyor.” diye konuştu.

Gecikme faizi oranının, bir yıl içinde, aylık olarak yüzde 1.4 seviyesinden yüzde 2.5 seviyesine yükseltilmesinin bir yıldaki yüzde 78.5 oranındaki yükselişi ifade ederken Bingöl, gecikme faizi oranının yükseltilmesinin listedeki ilk 100 kişinin toplam borcunun 30.7 milyar liradan 44.3 milyar liraya çıkmasında etkili olduğunu kaydetti.