Kategoriler
Ekonomi

Vergi ertelemesinden yararlanabilecek sektörler belirlendi

Koronavirüs salgını pek çok kişiyi iş anlamında etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Bu süreçte vatandaşın omuzlarına binen yükü azaltmak için alınan kararlara bir yenisi eklendi. Toplamda 1.9 milyon kişiye yardım eli uzatılarak, vergi ertelemesine gidildi. Karardan yararlanabilecek 16 sektör bulunmaktadır.

Vergi ertelemesi vatandaşın yüzünü güldürecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik destek paketi ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ çerçevesinde, alınan 21 maddelik karardan vergi ertelemeleri sonunda etki edeceği sektörleri belirledi. 16 sektörün 6 (altı) ay süre boyunca vergi ödemelerini erteleyebileceğinin müjdesi işverenlerin üzerindeki baskıyı azaltma umudu taşıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın hazırlamış olduğu tebliğ sonucunda bu hizmetten yararlanacak sektör ve iş kolları belirlendi. Yaptığı açıklamada nisan, mayıs ve haziran aylarında muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeleri 6 ay süreyle erteleyecekleri bilgisini aktardı. Bu süreç kapsamında kişiler, 27 Temmuz 2020 tarihine kadar beyannameleri erteleyebilecek. Getirilen karar neticesinde ekim, kasım, aralık aylarının son haftaları ödeme sağlanabilir.

Ertelemeden yararlanabilecek sektörler belirlendi

Hizmet vermeyi durduran yüzme havuzları, saunalar, kaplıcalar, hamamlar, düğün salonları, oyun ve spor salonları, berber ve kuaförlerin içerisinde bulunduğu sektörler; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı duyuruya göre muaf olabilir. Bu sektörlere ilaveten çiftçi, terzi, avukat, mali müşavir, manav, mimar, eczacı, doktor, mühendis, veteriner, yazılımcı, fizyoterapist, dişçi ve sanatçı gibi iş kolları ertelemeden yararlanabilir.

Verilen bu karara göre yükümlülüğü bulunanlar üzere bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutanlar ve serbest meslek kazancı elde eden gelir sahipleri de ertelemeden faydalanabilir. Toplam hesaba göre 1,9 milyon kişinin bundan yararlanacağı belirtildi.