Kategoriler
Ekonomi Gündem

Volkswagen başka yerlere bakabilir

Ekim ayında açıklanması planlanan nihai karar, Türkiye ile Suriye arasındaki gelişen ve dünyada ses uyandıran jeopolitik olaylardan dolayı ertelendi. Bu yılın sonuna kadar açıklanması beklenilen kararın yine ertelendiği belirtildi. Ünlü otomotiv firması Volkswagen‘in Türkiye’de fabrika kurma kararını en erken şubatta açıklayacağı duyuruldu.

Ayrıca, Volkswagen (VW) cephesinde Türkiye dışında başka yerlerin de gündemde olduğu da aktarıldı.

“Fabrikayla ilgili nihai değerlendirmenin en erken 2020’nin ilk çeyreğinin ortalarından itibaren gündeme geleceği” belirtilirken Automobilwoche dergisi de şubat ayından önce karara varılmasının beklenmediğini kaydetmişti.

VW‘nin tercihi Bratislava olabilir

VW‘nin Manisa’da fabrika kurmaktan vazgeçmesi durumunda Doğu Avrupa ülkelerinin birinde bu yatırımı gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Volkswagen, Türkiye’de yatırım yapma kararı almazsa şirketin yeni fabrika fabrika arama girişimlerinden çok Doğu Avrupa’da hâlihazırda var olan tesislerini genişletmeyi düşündüğü öne sürülüyor.

Skoda Superb ve Passat modellerinin üretilmesi planlanan fabrika kararı, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nın Alman ve Avrupa Birliği’nin parlamentosunda ve dünya kamuoyunda yarattığı tepkilerden dolayı ertelendi.

Manisa’da kurulması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araç üretim kapasitesine sahip olması ve yaklaşık dört bin kişiyi istihdam etmesi bekleniyordu. Önümüzdeki yılın sonunda inşaatına başlanması planlanan fabrikanın 2022 yılında faaliyete geçeceği öngörülüyordu.

Volkswagen firmasının üst düzey yetkilisi Herbert Diess iş yaşamına yönelik sosyal paylaşım platformu olan LinkedIn hesabından VW‘nin Türkiye’de fabrika kurma kararını ahlaki açıdan gözden geçirmeleri beklendiğini belirterek Suriye’ye yönelik operasyonların sürdüğü sürece Şirketin Türkiye’de fabrika kurmayacağını açıklamıştı.

VW Türkiye’ye şirket kurmuştu

Almanyalı otomotiv devi VW’nin fabrikası için Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan Firmaya yer sağlamak için talip olmuştu. Bulgaristan ise bu konuda Türkiye’nin en büyük rakibi olarak nitelendiriliyordu.

VW firması 2 Ekim’de  943 milyon 500 bin liralık sermayeli “Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ”yi kurmuştu.

Kaynak: Deutsche Welle