Kategoriler
Ekonomi Gündem

“Volkswagen yönetiminin kararı ciddi endişeye yol açmaktadır”

Volkswagen firmasının Türkiye’ye kurulacak fabrikası, usulsüzlük iddialarıyla karşı karşıya.

Avrupa Parlamentosundan (AP) bir grup parlamenter, Volkswagen firmasının Türkiye’deki kurulacak fabrikasına ilişkin Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerine uyulmadığını dile getirdi. Parlamenterler AB Komisyonu’na yazdığı dilekçeyle AB Komisyonunu harekete geçmeye çağırdı.

AB Komisyonuna sunulan dilekçede Volkswagen‘in (VW) Manisa’da kurulması kararlaştırılan fabrikası için Türkiye’nin VW‘ye 40 bin araç satın alma garantisi ve 400 milyon euro değerinde teşvik taahhüt ettiğini belirtilerek devlet teşviklerinin AB kurallarına uygunluğunun incelenmesi talep edildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, AP’deki farklı gruplara üye yedi parlamenter, VW‘nin Manisa’da kurulması planlanan fabrikada anlaşmaya varılmasında AB düzenlemelerine aykırılık olabileceğini dilekçede anlattı. Parlamenterlerin sunduğu dilekçede konunun araştırılması talep edildi.

“Türkiye, yasalarını AB‘ye uyarlayamamış”

VW‘nin kararını araç garantisi veren Türkiye hükûmetinin etkilediğini savunan Alman Yeşiller partisi üyesi Reinhard Bütikofer’in de dilekçede imzası bulunuyor.

“Türkiye Gümrük Birliği çerçevesinde Avrupa Birliği pazarına serbest erişim karşılığında, devlet teşvikleri ile ilgili Avrupa Birliği düzenlemelerine uyma taahhüdünde bulunmuş, ancak yasalarını bu alanda hâlâ AB hukukuna uyarlamamıştır.” diyen Bütikofer, “Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimi altında hukukun üstünlüğü, medya özgürlüğü ve demokrasi alanlarında giderek daha da kötüleşen durum göz önüne alındığında, Volkswagen yönetiminin kararı ciddi endişeye yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Volkwagen, AB’nin diğer ülkelerine de zarar veriyor

Türkiye’deki kararını kesin kılmadan önce otomotiv firmasının diğer bir seçeneği de fabrikasını Bulgaristan’da kurmaktı. Bu süreçte Bulgaristan’ın en büyük rakibinin Türkiye’nin olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği Komisyonuna dilekçe yollayan parlamenterler Almanyalı otomotiv firması VW‘nin  göz göre göre AB düzenlemelerini ihlal ederek devlet teşviklerinden yararlanmak istemekle; haksız rekabetle suçladı.

Parlamenterler, ayrıca, otomotiv firmasının Avrupa Birliği üyesi olan diğer ülkelere de zarar verdiğini belirtti. Bulgaristan’ın AB‘nin yasalarına uyduğu için cezalandırıldığını ifade eden Bütikofer, “Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında eşit rekabet koşulları sağlamalıdır ve rekabet kurallarına yönelik ihlallere karşı daha kararlı hareket etmelidir. Otokratların hizmetkârı ve Kremlin lobicisi Gerhard Schröder kararın Türkiye lehine çıkması için kulis yapmıştır.” dedi.