Kategoriler
Ekonomi Gündem

Volkswagen’de kriz… İşçiler Türkiye’de fabrika istemiyor

Almanyalı otomotiv firması Volkswagen‘in (VW) işçileri, Türkiye’ye fabrika kurulmasını istemiyor. VW, 15 Kasım’da beş yıllık yatırım kararlarını ele alacak bir toplantıda buluşacak. İşçi temsilcileri de firmanın Türkiye’deki fabrika kararını veto edecek.

İddiaya göre Türkiye’de üretim tesisi kuracağını açıklayan VW‘nin yatırımına işçi temsilcileri vetoya hazırlanıyor. Türkiye’nin Suriye’de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’ndan dolayı işçi temsilcileri VW’nin kararına karşı çıkıyor.

Volkswagen’in Küresel İş Konseyi Başkanı ve Denetim Kurulu üyesi Bernd Osterloh “Net bir şekilde belirtmek istiyorum. Türkiye politik amaçlarına güç kullanarak ulaşmak istediği sürece, işçi temsilcileri yatırım kararına karşı çıkacak.” diye konuşurken Osterloh’un bu sözleri kurum içindeki gazetede yayımlandı.

Volkswagen alternatif arayabilir

Volkswagen‘in kararından vazgeçme ve Türkiye’ye alternatif olacak başka bir ülke seçebilme ihtimali bulunuyor. İşçi temsilcilerinin VW‘nin karar mekanizmasındaki gücünün yüksek olduğu belirtilirken firmanın mali yöneticisi alternatif aranabileceğinin sinyalini verdi.

Otomotiv firmasının baş mali yöneticisi Frank Witter, geçtiğimiz hafta gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’deki gelişmeleri takip ettiklerini belirterek alternatif aramak için zaman baskısı bulunmadığını söyledi.

Bloomberg’in haberine göre, Bernd Osterloh firmanın yatırım kararını verirken çevrenin istikrarına da dikkate alacağını söyledi. Denetleme kurulu üyelerinin yarısını oluşturdukları ve veto kararı verme gücünü ellerinde bulundurdukları belirtilen işçi temsilcilerinin otomotiv firmasının stratejik kararlarında oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor.

VW‘nin fabrika kararı

Köklü geçmişe sahip Almanyalı VW firması, yılda 300 bin adet araç üretebilecek kapasiteye sahip fabrikasını Türkiye’ye kurmak istediklerini belirtmişti. Volkswagen firmasının Türkiye’de kuracağı fabrikada çoğunlukla Passat, Skoda Superb modellerinin üretimine ağırlık verilecek. Binlerce kişinin istihdamını sağlayacağı ve diğer birçok sektörü de hareketlendireceği kaydedilen fabrikanın amaçlarından biri Volkswagen‘in Türkiye ve Orta Doğu pazarında genişlemesini sağlamak olduğu belirtiliyor.