Kategoriler
Gündem Teknoloji

WhatsApp gelirini artırmak istiyor

Yeni gizlilik ilkelerini kullanıcılarıyla paylaşan WhatsApp, oldukça tepki topladı. Kullanıcı verilerinin Facebook’la paylaşılmasını içeren yeni ilkeler için Şirket, 8 Şubat’a kadar sözleşmeyi onaylama zorunluluğu getirdi.

Buna göre yeni ilkeleri onaylamayan tüketiciler, bu tarihten sonra WhatsApp’ı kullanamayacakken çoğu kişi, uygulamayı telefondan silip Telegram veya BiP’i kurdu bile.

WhatsApp ekonomik kaygı güdüyor

Konuya ilişkin bilgilerini paylaşan Maltepe Üniversitesi Bilişim Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Şahinaslan, gizlilik verilerinin paylaşımına ilişkin zorunluluk getirilmesinin firmanın ekonomik kaygılarından kaynaklandığını kaydetti.

“Facebook, bünyesine kattığı WhatsApp uygulamasına ait kullanıcı verilerini kendi verileriyle birlikte daha anlamlı bir veri ağı oluşturarak gelirini arttırmayı hedefliyor. Bunu da engellere karşı yasal zemine taşımak istiyor. Yapacağı reklam anlaşmaları ve işletme faaliyetlerine ilişkin sözleşmelerde kişisel izin şartını baştan sağlamış olmayı amaçlıyor.” ifadelerini kullanan Şahinaslan, sosyal ağlarla ortaya çıkan yeni ekonomik modelden bahsetti.

Dijital vazgeçilmez oldu

Yaklaşık 8 milyar olan dünya nüfusunun üçte ikisinin internet kullandığını aktaran Doktor Öğretim Üyesi Şahinaslan, 2020’nin son çeyreğinde aylık 3,14 milyar tüketicinin Facebook, WhatsApp, Instagram veya Messenger gibi ürünlerden en az birini kullandığının altını çizdi.

Ücretsiz hizmet veren bu sosyal medya platformlarını sürekli olarak ayakta tutabilmek ve kàrlı duruma getirmek için yapay zekà ve sosyal medya verilerinin kullanılmasıyla yeni bir ekonomi alanının ortaya çıktığını kaydeden Şahinaslan, sosyal ağlardan elde edilen kazançların trilyon dolara yaklaştığını belirtti.

WhatsApp verileri reklam kampanyasına dönüştürülecek

Şirket, WhatsApp ve Facebook’un mesajların içeriğini görüntülemeyeceğini, uçtan uca şifreleme uygulamasının geçerli olduğunu, paylaşılan bilginin sadece kullanıcı alışkanlıklarının analizine yönelik olduğunu açıklarken Önder Şahinaslan da bu açıklamayı şöyle değerlendirdi:

“Bu kapsamda adres defterinizdeki kişi ve oluşturulan grupların profilleri, kullanım amacı, kullanım sıklığı, konumunuz, hikàyeniz gibi yaşam faaliyetlerinizi paylaşacaktır. WhatsApp ayrıca gönderilen verilere ait örneklem tanımı, yeri, konusu, yerleşimi, iletildiği adres gibi bilgileri tutuyor. Yani rehberimizde kayıtlı kullanıcılar ağı üzerinden sosyal çevremizi de daha kapsayıcı ve inandırıcı bir reklam kampanyasına dönüştürecektir. Verilerimizin reklam amaçlı kullanım izni sadece bu uygulamalarla sınırlı kalmıyor. Ücretsiz olarak sağlanan birçok ürünün kurulum ve kullanımı ancak bu şartın kabul edilmesiyle mümkün oluyor.”