Kategoriler
Gündem

Wi-Fi sinyalleri kısırlığa yol açıyor

Kablosuz İnternet sinyalleri, fiziksel ve psikolojik birçok hastalığa neden oluyor.

İnternet modemlerinden çıkan Wi-Fi sinyalleri çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Doku genetiğini bozan sinyaller, konsantrasyon sorunlara yol açtığı ve çocuklarda öğrenme bozukluklarına neden olduğu belirtiliyor. Sperm sayısını azalttığı kaydedilen kablosuz İnternet sinyalleri erkeklerde kısırlığa yol açıyor.

Modemlerin kronik yorgunluğa yol açtığı belirtilen modemler hakkında çeşitli açıklamalarda bulunan Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, yönetmeliklerin manyetik dalgaların verdiği bu hasarları kapsamına almadığını belirterek yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Çocuklardan uzak tutulmalı

Özellikle çocukları sinyallerden korumak için bazı önlemelerin alınabileceğini söyleyen Metin, “Evde modemi çocuklardan uzak tutmak önemli. Modemin kullanılmadığı zamanlarda özellikle gece saatlerinde kapatılmasını öneriyorum. Komşunun modemi çok yüksek bir zarar vermeyecektir ama çocuğun odasında ya da çocuğun odasına yakın modemi kesinlikle tutmamak gerekli. Çocuğun odasına uzak bir yere koymak gerekir.” dedi. Barış Metin, yetişkinlerin de bu sinyallerden mümkün olduğunca kaçınması gerektiğini dile getirdi.

Özellikle ofis çalışanlarında kronik yorgunluk sendromu, uykusuzluk ve dikkat eksikliği şikâyetlerine sıklıkla rastlandığına dikkat çeken Metin, “Çalıştıkları yerde sürekli elektromanyetik sinyale maruz kalan kişiler gece verimli bir uyku uyuyamıyorlar ve çok ciddi kronik yorgunluk sendromu yaşıyorlar. Bu sorunların wifi sinyaline bağlı olma olasılığı çok yüksek.” dedi.

Wi-Fi modemlerin yaydığı elektromanyetik sinyalinin insan sağlığına olan etkilerine yönelik çalışmaların detaylandırılmadığını aktaran Doçent Doktor Barış Metin, çalışmaların büyük bir kısmının hayvanlara yapılan deneylerden oluştuğunu belirterek bu çalışmaların Wi-Fi sinyalinin öğrenmeyi ciddi düzeyde bozduğunu ortaya çıkardığını kaydetti. Metin, bu çalışmaların yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Sinyaller, dokuda değişikliklere neden oluyor

Doç. Dr. Barış Metin, “Bugüne kadar kablosuz İnternet sisteminin ve cep telefonlarının güvenliği sar değeri adı verilen bir sistemle ölçüldü. Cep telefonlarının üzerinde bir SAR değeri var. Avrupa Birliği ve Amerika’nın bu konuda koruduğu çeşitli kotalar var. SAR değeri hep dokunun emdiği ısıya göre hesaplanmış yani dokuyu ısıtıp ısıtmadığı tespit edilmeye çalışılmış yani termal etkisi ölçülmüş. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve son zamanlarda çıkan yayınlar bu sinyallerin ısı dışında dokuda birçok değişiklik yaptığını ortaya koyuyor. Bu konuda çıkan yayınları incelediğimiz zaman Wi-Fi sinyallerinin dokularda hasara yol açtığı, doku genetiğini bozduğu, sperm sayısını azalttığı, erkeklerde özellikle kısırlığa neden olduğu, dikkat konsantrasyon problemlerine yol açtığı, çocuklarda öğrenmeyi bozduğu şekilde etkileri tespit edilmiş.” dedi.