Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancı alıcılar salgın hastalık demeden konut satın aldı

Yabancı alıcılar salgın hastalık karşısında Türkiye’den konut satın almaya devam etti. Sürece dair Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, ‘tarihin en iyi kasım ayı’ satış tablosunu 2020 yılı olarak karşımıza çıkarıyor. Son 4 aylık süreçte yabancı alıcılar 20 bin kadar konut satın alırken; rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artış getirdi.

Yabancı alıcılar salgın hastalığa direniyor

Salgın hastalık riskine karşı yabancı alıcılar Türkiye üzerine seyahat etmeyi sürdürdü. Bu süreçte konut satın almaya karar verenler 4 bin 962 adedi bulan satış ile kasım ayını kapattı. Tarihin en iyi kasım ayı olarak gösterilen rakamlar, bu artışı koruyor. 2020 yılının pandemi döneminde uluslararası sınırlarını birbirine kapatan ülkeler arasına giren Türkiye, yabancı alıcılara yaptığı satış değerlerini düşürdü. İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artış ile açılan yıl, kısıtlamaların ardından nisan, mayıs, haziran ve temmuzda düşüş seyrini devam ettirdi. Ağustos ayının gelişiyle birlikte kademeli bir şekilde seyahat yasaklarını kaldıran ülkeler yabancı alıcıların Türkiye’ye seyahat etmesini sağladı. Bu esnada artışa geçen konut satışları, eylül ve ekimde yılın en yüksek değerini gördü. Son verilere göre, kasım ayında 4 bin 962 adedi bulan konut satışı tarihteki en yüksek satış değeridir. Son 4 ay içerisinde yabancıya satılan toplam konut adedi ise 19 bin 382 olarak kayıtlara geçirildi. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemi içinde 16 bin 41 seviyesinde sınırlı kaldı. Yapılan son tespitlerin ardından konut satışlarında 4 aylık tablo yüzde 21’lik artışı gözler önüne seriyor.

İstanbul gözde isim olmaya devam etti

Yabancı alıcılar tercihlerini İstanbul’dan yana kullanmayı sürdürdü. Konut alımında kasım ayı tablosu yalnızca İstanbul için bin 885 konut oldu. Bu veriler geçen yılın aynı döneminde 2 bin 443’tü. Yabancıların ilgisini toplamayı başaran kent, konut alımı bakımından geçen yıla oranla yüzde 30 artış göstermiştir. Yine tercihlerde Antalya’yı kullanan yabancı kesim, satış adedini 893’e çıkardı. Antalya’yı 297 konut ile Ankara, 182 konut ile Yalova ve 174 konut ile Bursa takip etmiştir. Konut alımlarında Ocak-Kasım dönemleri toplam konut satışlarını İstanbul’da 16 bin 867, Antalya’da 6 bin 946, Ankara’da 2 bin 473’e yükseltirken; Bursa’da bu sayı bin 242, Yalova’da ise bin 190 oldu. Türkiye’de kasım ayı satışı sağlanan konutlardan 876’sını Iraklılar alarak birinci sıraya oturmuştur. Iraklıları yakından takip eden İranlılar 860 konutla ikinciliğe yükseldi. Üçüncülükte ise 434 ile Ruslar bulunuyor. Genel tabloya göz attığımızda bu yıl Türkiye’den en çok konut alanlar 6 bin 425 adetle İranlılar oldu. 5 bin 950 konutla ikinciliğe yükselen Iraklıları, 2 bin 729 konutla Ruslar takip etti.