Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancı yatırımcılar temsilcilikler üzerinden ev sahibi oluyor

Yabancı yatırımcının Türkiye’den ev sahibi olması isteğine karşılık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan büyük atılım geldi. Konut satın almak isteyenlere yönelik geliştirilen yurt dışı Tapu ve Kadastro temsilciliklerinin ilk 5 ülkede hayata geçmesi bekleniyor. Bu süreçte sistemi geliştirmeye devam eden Bakanlık, Türkiye’den gayrimenkul almak isteyen yabancılar için ülkeye ziyaret etme şartını ortadan kaldırılmaktadır.

Yabancı yatırımcının ev sahibi olma yolu kolaylık kazandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen ve yakın zamanda hayata geçirileceği bilgisine yer verilen yurt dışı Tapu ve Kadastro temsilcilikleri, 5 şube ile sistemi başlatıyor. İleriki dönem için genişleme planlarının oluşturulduğunu söyleyen yetkililer, konut yatırımlarında yabancı yatırımcının işlerini kolaylaştırmaktadırlar. Son yapılan açıklamaya göre, Bakanlık Türkiye’den ev sahibi olmak isteyen uluslararası yatırımcıların ülkeye gelme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Gayrimenkul satın almak isteyenler için başlatılan uygulama, ilk olarak 2015 yılında pilot uygulama olarak Almanya’nın başkenti Berlin’de ortaya çıkmıştır. İlk Tapu ve Kadastro Temsilciliğinin Berlin’de açıldığı bilgisine karşılık, artan sayı Azerbaycan, Fransa, Belçika ve Arap ülkelerine yayıldı.

Türkiye’ye gelme zorunluluğu yok

Yabancı yatırımcının gayrimenkul sahibi olma isteği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yanıt buluyor. Özellikle pandemi dönemi boyunca kapatılan uluslararası sınır kapıları, seyahat yasaklarını beraberinde getirmişti. Gayrimenkul sektörünün negatif seyir haline geçtiğini gören yetkililer ise 5 yıl önceki sistemde yeni gelişmelere zemin hazırladılar. Hem Türk hem de yabancılar için Türkiye’den satın alımın yolu kolaylaştırıldı. Seyahat etme zorunluluğunun artık ortadan kalktığını söyleyen Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden yetkili bir isim, artan temsilcilik sayısına bağlı olarak yatırımların tabloda ivme kazandığı hakkındaki bilgisini kamuoyuna sundu.

İki İngiliz seyahat etmeden Antalya’dan ev satın aldı

Yurt dışı temsilciliklerinin satışlarda aktif rol edinmesi durumu özellikle satış değerleriyle netliğe kavuşuyor. İki İngiliz vatandaşının Türkiye’ye seyahat etmeden Tapu ve Kadastro temsilcilikleriyle irtibat kurduğu açıklandı. Yabancı yatırımcıların ülkede Antalya’yı seçtiği ve buradan ev sahibi olduğu bilgisine yer verildi. Ayrıca hizmet hayatında ilk kez faaliyete geçilen Berlin’den bir vatandaşın temsilciliği kullandığından söz ediliyor. Buradaki yatırımcı ziyaret etmeden, satın almak isteği evi Konya’dan seçti.