Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancılar ev tercihlerini akıllı sistemlerle donatılmış projelerden seçiyor

Yabancılar pandemi dönemi boyunca Türkiye’den ev sahibi olmaya devam etti. Konut yatırımcıları arasında sıklıkla öne çıkan yabancı alıcılar, salgın hastalığa karşı alınan tedbirlerin zayıflamasıyla birlikte kendilerini Türkiye’de buldu. Sıklıkla Antalya’dan konut alanların Ruslar olduğu tespitini yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), diğer Avrupa ülkeleri ile İran vatandaşlarını aynı sıralamaya sokmuştur. Antalya’da tercihlerini sıklıkla 2+1 ve 1+1 arasında değiştirenler, eşyalı ve akıllı ev sistemleriyle donatılmış konut projelerini tercih ediyor.

Yabancılar pandemi dinlemedi

Salgın hastalığın dünyayı kaosa sürüklediği süreçte bile konut yatırımcıları isteklerinden vazgeçmedi. Uluslararası sınırların kapatıldığı tedbir dönemi boyunca beklemede kalan yabancılar, nihayet haziran ayının gelişiyle birlikte ülkeye seyahat etmeye başladı. Sıklıkla Rusların Antalya’yı tercihlerine eklediği süreç boyunca konut alma fikrine sahip olmayanların bile 1+1 ve 2+1 arasında seçim yapmaya başladığı belirtildi. TÜİK verilerince yapılan tespitlere göre, ekim ayı sonu itibariyle Türkiye’den konut alan yabancılar sayıyı 31 bin 797 konuta çıkardı. Toplam satışların pandemi nedeniyle yüzde 13 gerilediği tabloda, ekim ayındaki satışlar 5 bin 331 adedi buldu. Geçen yılın ekim ayına kıyasla yaşanan artışın yüzde 23,1 olduğu kaydedilirken, Türkiye’den konut alan yabancıların başında Irak, İran, Rusya, Afganistan, Kazakistan, Kuveyt, İngiltere, Almanya, Ürdün ve Azerbaycan geliyor.

En çok hangi iller tercih edildi?

Yabancı alıcıların tercihlerinde ilk sıraya oturan 14 bin 424 konut ile İstanbul oldu. İkinci sırada 6 bin 53 konut ile Antalya’nın geldiği görülürken, listenin devamı şu şekilde tamamlanmıştır; Ankara 2 bin 176 konut, Bursa bin 68 konut, Yalova bin 8 konut, Mersin 994 konut, İzmir 731 konut, Samsun 698 konut, Sakarya 678 konut ve Muğla 613 konut. Ekim ayında Bursa’nın listede konumunu sabitlediği gözlemlenmiş, listenin devamını oluşturan diğer illerin ise geçen yıla oranla artışa geçtiği belirtilmiştir. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi ve Helmann Construction sahibi Selman Özgün, tatile gelenlerin konut satın aldığından söz etti. Özellikle Antalya’nın liste başına geçtiği 2020 yılında, Ruslar, Almanlar, İngilizler ve İranlılar arasında talep artışı görüldü. Antalya’ya tatile gelen yabancıların geri dönmek istemediğini ifade eden Özgün, bazılarının kalıcı olarak Türkiye’ye yerleşme kararı aldığını açıkladı. Geriye kalan diğer yabancılar ise yılın belirli bir dönemlerinde Türkiye’deki evlerine geldiği biliniyor.

Konut satışı ağustos ayından itibaren arttı

Pandeminin başlangıcı olan mart ayında Türkiye içindeki durgunluk tüm sektörlere yansımış, ancak gayrimenkul için korkutucu bir hale dönüşmüştü. Haziran ayının gelmesiyle birlikte yeni normaline adım atan Türkiye’de, turizm sezonunun açıldığını duyuran işletmeciler uçuş yasaklarının bitişiyle birlikte misafirlerine kapılarını açtı. Turizm denilince akla ilk gelen yerlerden birisi olan Antalya’da ağustos ayının, eylül ve ekim aylarına kıyasla konut satışlarında büyük roller üstlendiğinden bahsedildi. Özgün, Covid-19 süresince konut satışlarında artışın devam ettiğini, geçen yıla kıyasla Antalya’da oranların daha da yükseldiğini vurguladı. İstanbul ve Antalya’da artışa geçen konut satışlarına ilişkin konuşmasını sürdüren Özgün; Türkiye’ye ziyarete gelen yabancıların yalnızca bavullarını alarak geldiklerinden bahsediyor. Burada 1+1 ve 2+1 konut arayışına giren pek çok yabancı, eşyalı dairelerde talepleri yükseltti. Isıtma ve soğutmanın daha kolay, sabit gideri az, güvenlikli, eşyalı ve zamanın harcanmayacağı evleri tercih eden yabancılar, tatil diye geldikleri Türkiye’de konut tercihlerini aynı çizgide koruyor.

Tüm sistem cep telefonuna sığdı

Akıllı ev sistemiyle tüm evin idaresini bir cep telefona sığdıran alıcılar, evdeki elektronik cihazlar kadar ışık ve panjurları da kontrol edebiliyor. Özgün, bu tür evlerin tercihlerde öne çıkmasının nedenini özellikle ülkesine dönen pek çok yabancının hala Türkiye’deki evlerine göz atma isteklerinden kaynaklandığını söyledi. Haftanın belirli günlerinde havalandırılan evler, belli zamanlarda da hırsızlık olaylarına karşı ışıkları açıp kapatabiliyor. Ayrıca Antalya havalimanına inen, eve gelmeden önce evin ısısını ayarlama yetkisine de sahip. Bu tür konutların başta bölgesine göre değiştiğini belirten Özgün, en az 40 bin euro’dan başladığını söyledi. Evin büyüklüğüne göre değişen fiyatlar, yükselişini korumaktadır.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version