Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Yabancılara konut satışı aylık ve yıllık bazda pandemiye rağmen arttı

Yeni tip koronavirüs salgınına karşın yabancılara konut satışı, geçen yılın kasım ayına göre arttı.

Türkiye içi, yurttaşlara yönelik konut satışları, kasım ayında, hem aylık hem de yıllık bazlık düşerken yabancılara yönelik satışlar, yıllık bazda yükseldi. Yabancıya konut satışları da aylık bazda gerilerken yurttaşlara ve yabancıya yönelik satılan toplam konut sayısı, ocak ile kasım ayları arası incelendiğinde, geçen yılın aynı aralığına göre arttı.

Yılın ocak ila kasım aylarındaki satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 artarak 1 milyon 393 bin 335 adet oldu.

Yabancılara konut satışı arttı

Yabancılara yönelik konut satışları, kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,4 oranında artarak 4 bin 962 adet oldu. Ancak ekim ayında, yabancıya 5 bin 258 adet konut satıldı. Ekim ayına göre düşüş, geçen yıl da görüldü.
Ancak ocak ila kasım dönemi incelendiğinde, yabancıya konut satışlarında, yıllık bazda yüzde 9,5 azaldı. Bu dönemde, 36 bin 385 adet konut satıldı.

Yabancıya satışın en fazla olduğu il

Geçtiğimiz ay içerisinde toplam en çok konutun satıldığı il, aynı zamanda, yabancıya yönelik de satışın en fazla gerçekleştiği şehir olarak kayda geçti.
İstanbul’da yabancıya satılan konut sayısı, 2 bin 443 adet olarak kayda geçti. Satışlarda ilk sırayı alan İstanbul’u 893 adetlik satışla Antalya izledi. Antalya’yı sırasıyla 297 adetlik satışla Ankara, 182 adetlik satışla Yalova ve 174 adetlik satışla Bursa takip etti.
Yabancıya konut satışı işlemleri arasında Irak vatandaşları, ilk sırayı aldı.

En çok hangi uyruğa satış yapıldı?

Sektör temsilcileri, Türkiye’nin yabancı yatırımcıların ilgisinde olduğunu belirtirken Kasım 2020 döneminde en çok Iraklılara konut satıldı. Iraklıları İran ve Rusya vatandaşları takip etti.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan “Konut Satış İstatistikleri, Kasım 2020” raporuna göre Irak vatandaşlarına 876, İranlılara 860, Rusyalılara 434 adet konut satışı yapıldı.

Afganistanlılara 203 adet, Kuveytlilere 202 adet, Birleşik Krallık yurttaşlarına 147 adet, Almanyalılara ise 145 adet konut satıldı.

Taşınmaz Haber

Exit mobile version