Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Yabancılara konut satışı üç aylık dönemde arttı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayımladığı konut satış istatistiklerine göre 2020 Mart dönemindeki konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında arttı. Bu dönemde Türkiye genelinde toplam 108 bin 670 adet konut satıldı. Konut satışlarının en fazla olduğu il İstanbul olarak kayda geçti. İstanbul’u Ankara ve İzmir takip etti.

Verilere göre ay içinde İstanbul’da 19 bin 846 adet konut satılırken Ankara’da 12 bin 409 adet konut satıldı. İzmir’de ise bu rakam 7 bin 131 adet oldu. İstanbul diğer illerin arasında satış adedi olarak yüzde 18,3 oranında paya sahip olurken Ankara yüzde 11,4 oranına, İzmir ise yüzde 6,6 oranındaki payla satış gerçekleştirdi.

Mart ayı içerisinde Hakkâri’de yalnızca 7 adet konut satıldı. Ardahan’da bir ay içinde 10 adet satım işlemi gerçekleştirilirken Bayburt’ta 37 adet konut satıldı.

Yabancılara konut satışı arttı

Aralık ayının son çeyreğinde görülen ve 2020 yılının basında Çin’i, ardından Avrupa ve Orta Doğu’yu etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını altındaki Ocak-Mart 2020 döneminde yabancılara konut satışı arttı. Yabancılara yönelik satışlar, geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 13,8 oranında yükseldi. Bu yılın ilk üç ayını kapsayan dönemdeki satış adedi 10 bin 948 adet olarak kayda geçti.

Martta azaldı

Türkiye’de vakanın ilk açıklandığı dönem olan mart ayındaki yabancılara yönelik konut satış sayısı ise azalma kaydetti.

Bu yılın üçüncü ayında, yabancılara yönelik konut satışları, geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 3 oranında düşerek 3 bin 36 adet oldu. Bu dönemde yabancılara en fazla konut satan il İstanbul oldu. İstanbul’da bin 513 adet konut, yabancılara satıldı. Antalya’da 584 adet, Ankara’da 165 adet, Mersin’de 110 adet, Bursa’da ise 93 adet konut, Türkiye vatandaşı olmayanlara satıldı.

En yoğun talep İranlılardan

Mart ayında İran vatandaşları Türkiye’den toplam 465 adet konut aldı. Iraklılara 426 adet konut satılırken Rusyalılar Türkiye’den 227 adet konut aldı. Afganistanlılar 184 adet konut satın alınırken Filistinliler 119 konut aldı.

Konut alanlar arasında İsveç, Birleşik Krallık vatandaşları da bulunuyor.