Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Yabancılara yönelik konut satışı 3 aylık dönemde azaldı

Bu yılın haziran ve eylül ayları arasını kapsayan dönemde, yabancılara yapılan konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre İstanbul’da yüzde 5,8 seviyesinde azalırken Türkiye genelinde, oransal olarak değişim görülmedi.

Yabancıya yönelik konut satışları, bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye genelinde 70 adetlik azaldı. İçinde bulunduğumuz yılın 3’üncü çeyreğinde 11 bin 903 adet konut, yabancıya satılırken geçen yılın aynı dönemdeki bu sayı, 11 bin 973 adet oldu.

Bu yılın eylül ayındaysa yabancılara yönelik konut satışları, geçen yılın dokuzuncu ayına göre yüzde 20 arttı. Toplam konut satışlarına bakıldığındaysa eylül ayında İstanbul’da artan konut satışları, Türkiye genelinde azaldı.

İstanbul’da, bu yılın üçüncü çeyreğinde, yabancılara konut satışının Türkiye genelindeki payı, yüzde 42.5 oldu. Bu dönemde, İstanbul’da 5 bin 64 adet konut, yabancılara satıldı.

Yabancılara konut satış istatistikleri

İstanbul İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan “İstanbul Ekonomi Bülteni – Konut Piyasası, Ekim 2020” isimli raporda, yabancılara konut satış istatistikleri de yer alıyor. Yılın üçüncü çeyreğinde yabancıya konut satışı adedi, Türkiye genelinde 11 bin 903 adet oldu. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemindeyse 11 bin 973 adetti.

İstanbul’da 5 bin 64 adet yabancılara konut satılırken geçen yılın 3’üncü çeyreğinde İstanbul’daki 5 bin 376 adet konut, yabancılara gitti.

Pandemi döneminde belirgin düşüş

Bu yılın nisan ile haziran ayı arasındaki dönemi kapsayan 2’nci çeyrekte, Türkiye genelinde, yabancılara 3 bin 314 adet konut satıldı. Bu adet, 2020’nin ilk çeyreğinde 10 bin 948 adetti. Bu yılın ikinci çeyreği, Türkiye genelindeki zorunlu karantinanın uygulandığı ve kafe gibi mekânların kapatıldığı dönemle birlikte normalleşme sürecinin başlangıcını kapsıyor.

Yılın ikinci çeyreğinde yabancılara yapılan konut satışlarının toplam satışlar arasındaki payı, yüzde 3.6 oranında olurken İstanbul genelindeki toplam satışlar arasındaki bu pay, yüzde 46.1 seviyesinde oldu.

Bu yılın ikinci çeyreğinde İstanbul’daki bin 527 adet konut, T.C. vatandaşı olmayanlara gitti. Geçen senin ikinci çeyreğinde, Türkiye genelinde, 10 bin 334 adet konut, İstanbul genelindeyse 4 bin 582 adet konut, yabancılara gitti.

Taşınmaz Haber