Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancıya 6 ayda yüzde 43,7 konut satışı

TÜİK Haziran verilerine göre yabancılara yapılan konut satışları açıklanmıştır. Buna göre geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 185,3 artarak 4 bin 748 olmuştur. 2021’in ilk 6 aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 artarak 20 bin 488’e ulaşmıştır. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal; “Yabancıya konut satışları, satışların azaldığı bir dönemde sektöre yine moral olmuştur. Avrupa’dan Ortadoğu’ya çeşitli alıcıların olduğu listeye Kanada da girmiştir. Samsun ve Trabzon gibi Karadeniz şehirleri ise yaz aylarında iklimi ve turistik yapısıyla yabancı konut alıcılarının dikkatini çekmektedir.” dedi

Gerçekleştirilen 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı ile GİGDER’in yeni yönetim kurulu da açıklanmıştır. Fuzul Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Akbal yeniden dernek başkanlığına seçilmiştir. Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, Nef Satış, Pazarlama ve Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Selçuk Burçak Çelik ve Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe GİGDER’in Başkan Yardımcılığı’na atanmıştır. Akbal, “Çalışma grubumuza katılan yeni sektör ortaklarımızla yılın ikinci yarısına kuvvetli ve sağlam biçimde yol almaktayız.” dedi.

Haziran ayı satış verileri

TÜİK’in bugün Haziran ayı konut satışı verilerini açıklamıştır. Buna göre; Türkiye’de konut satışları Haziran ayında geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 29,1 azalmıştır. Bu durumda 134 bin 731 olmuştur. 2021’in ilk 6 aylık döneminde konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 azalmıştır. Buna göre ise 552 bin 810 olmuştur. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 185,3 artmıştır. Böylece 4 bin 748 olmuştur. 2021’in ilk 6 aylık döneminde yabancılara yapılan konut satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 artarak 20 bin 488 olarak açıklanmıştır.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal verileri değerlendirmiştir. Akbal; “Sayılara bakılırsa ülkemizde dönemsel olarak azalma görülen gayrimenkul satışlarında yabancıya konut satışları moral vermektedir. Aşılanmayla beraber toplumsal bağışıklığın kazanılması sektörü hareketlendirmiştir. Ayrıca uçuş trafiğinin ve turizm hareketlerinin kademeli olarak yükselmesi sektöre olumlu olarak yansımaktadır.” dedi.

Akbal, Haziran ayında yabancıların en çok konut satın aldığı 10 şehir sıralamasını açıklamıştır. Sıralama arasında Samsun ve Trabzon’un da bulunduğuna dikkat çekmiştir. Ayrıca Akbal; “Yabancılar yazın yalnızca İstanbul, Antalya ve Muğla’ya yatırım yapmamaktadır. Samsun ve Trabzon gibi farklı şehirlere de yatırım yapmaktadırlar. Bu 2 şehirle birlikte Karadeniz sahil şehirleri, iklim ve doğa şartları sebebiyle tercih edilmektedir. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen alıcılar için bu şehirler daha çok tercih edilmektedir. İstanbul, Antalya gibi şehirlere oranla konut fiyatlarının daha uygun olması cezbetmektedir. Ayrıca ulaşım rahatlığı ve şehir kalabalığının olmaması da önemli etkendir. Bunun yanı sıra turizm bölgeleri ve doğa parkları gibi özellikleriyle daha cazip gelmektedir. Biz de az bir zaman önce açıkladığımız Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planı’nda bu şehirleri tanıtmak için ön planı aldık.” değerlendirmelerinde bulunmuştur. Ayrıca Akbal, ülkemize ilgi gösteren ülkeler arasında Kanada’nın da sıralamada bulunduğuna dikkat çekmiştir.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği yeni faaliyet dönemine hazır!

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği 6 Temmuz 2021 tarihinde yaptığı 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı’yla yeni yönetim, denetim ve icra kurulu üyelerini de açıklamıştır. Fuzul Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Akbal yeniden dernek başkanlığına seçilmiştir. Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, Nef Satış, Pazarlama ve Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Selçuk Burçak Çelik ve Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe GİGDER’in Başkan Yardımcılığı’na atanmıştır.

Yönetim kurulu üyesi sayısı 23’e yükseldi

Genel Kurul’da açıklanan Yönetim Kurulu’na yeni isimler dahil edilerek kurul üye sayısı 15’ten 23’e yükselmiştir. Yönetim Kurulu’na katılan yeni üyeler, Akzirve Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Sağır, Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Akkuş, Dap Yapı Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Çavuşoğlu, Ege Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Encan Aydoğdu, Gül Proje Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gül, Hashim Group Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Süngü, Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Ergin Dağ, Ataberk Real Estate Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kabakçı, İmtilak Real Estate CEO’su Abdullah Alhammad, MTS Proje CEO’su M. Halid Kurt, Elite Group Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Doğan ve P&G Hukuk Bürosu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Samet Turan gibi isimler olmuştur.

Yönetim Kurulu’nda yeni faaliyet döneminde de yer alan isimler ise; Sinpaş GYO Pazarlama Direktörü Merve Çelik Onarlı, Beyttürk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman Gaboras Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Buğa, Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Hasanoğlu, Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak ve Maven Danışmanlık CEO’su Ahmet Kasım Değerli gibi isimler olmuştur.

“Yeni faaliyet dönemine güçlü ortaklarımızla hazırız”

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı Akbal, Yönetim Kurulu’ndaki değişimi değerlendirmiştir. Akbal, “Yönetimimizde var olup bugüne kadar aldığımız kararlar ve sürdürdüğümüz projelerde bize fikirleri ve çalışmalarıyla destek sağlayan bütün değerli çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. Ayrıca yeni faaliyet döneminde ekibimize dahil olan değerli sektör ortaklarımıza üstlendikleri yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Kısa zaman önce Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planımızı kamuoyuyla paylaşmıştık. Ortak hedeflerle güç birliğine giderek yeni faaliyet dönemimizde kuvvetli ve sağlam adımlarla yol alacağız.” demiştir.

Bugün ülkemizde uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 25’ini 55 üyesi ile GİGDER gerçekleştirmektedir. Ayrıca üyeler arasında gayrimenkul geliştiricileri, uluslararası pazarlama ve danışmanlık firmaları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kurumsal yatırımcıya yönelik hizmet veren portföy yönetim şirketleri ve hukuki süreçlerde danışmanlık veren kuruluşlar yer almaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…