Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancıya artan konut satış verileri sektör öncüler tarafından yorumlandı

Yabancıya artan konut satışı hakkında açıklamada bulunan sektör öncüleri konuya dair özel yorumlarını getirdiler. Kasım ayı verilerinin ‘tarihin en iyi kasım ayı’ olarak kaydedildiği süreçte değerlendirmeyi yapan isimler; GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ile başlamış olup; Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özgün, Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır ve İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık ile devam etmiştir.

Yabancıya artan konut satışları değerlendiriliyor

Veriler karşısında bu yıl 4 bin 962 konut satışını yalnızca yabancılara yapan gayrimenkul sektörü kazancını arttırdı. Diğer sektörler arasında süregelen bir kazancı bulunan gayrimenkul sektörü yatırımcısını yeniden tatmin ediyor. İstanbul’un satışlarda büyük pay yarattığını gösteren veriler, gelen büyümeyle birlikte sektör öncülerini harekete geçirdi. Konuya dair görüşlerini paylaşan ilk isim Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal oldu.

Akbal, AA muhabirine getirmiş olduğu açıklamada, kasım ayının satış rakamlarını değerlendirdi. Bu rakamlar, Türkiye’nin uluslararası piyasadaki konumunu salgın hastalığa karşı koruduğunun kanıtı olarak görüldü. Ocak-Kasım dönemleri arasındaki 11 aylık süreçte satış rakamlarının 36 bin seviyesini aşarak 40 bin adedi bulduğunu belirten GİGDER Başkanı, yılın en az kayıpla atlatacağı öngörüsünü yeniden doğruluyor. Aynı piyasayı paylaşan diğer ülkelere kıyasla pozitif seyrini bozmayan Türkiye hakkındaki görüşlerini sunmaya devam eden Akbal, şu sözleri söyledi: “Pandemiyle birlikte yüzde 80 oranlı kayıp Yunanistan’da, yüzde 40-50 kayıp ise İspanya ve Portekiz’de yaşandı. Türkiye olarak bizler neredeyse yüzde 10’luk bir kayba uğradık. Zorlu süreçte rakiplerimizin önüne sağlık, yaşam, coğrafya, kültür gibi avantajlar ile geçtik. “

Yıl sonu beklentileri 41 bin adedi buldu

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yıl sonu beklentilerini 41 bin adete yükseltti. Geçen yılın 45 bin 483 adet ile kapatıldığını söyleyen Durbakayım, rakamları rekor satış seviyesinin altı olarak tanımlıyor. Yine de salgın hastalık karşısında elde edilen rakamların son derece önemli olduğu süreçte bu sektör içi bir başarıdır. Almanya başta olmak üzere, Avrupa’da yaşayan ve çifte vatandaşlık elde eden hemşerilerin son dönemde konut almaya devam ettiği Türkiye’de döviz kurunun avantajları sürmektedir. Tüm bu yararlar karşısında fırsatı kaçırmayanlar, yabancıya artan konut satışını katladı. Durbakayım’a göre, bu artış ülkemiz ve sektör adına önem taşıyor.

Yabancı yatırımcılar atılan adımları takip etti

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Türkiye’deki sağlık sisteminin başarılı olduğu konusunu vurguluyor. Pandemi yönetimi ile diğer ülkelere örnek olan Türkiye’nin güven oyu uluslararası piyasada arttı. Bununla birlikte konut satışlarının direkt olarak etkilendiği ağustos ayı, talepteki yükselişin ardından kasımda yüzde 24,4’lük bir artışa neden oldu. Kasımda yükselişini koruyan döviz fiyatlarının başlangıç olarak görüldüğü satın alımlar devletin attığı adımlar ile güçlendi. Yabancı yatırımcının taleplerinin Türkiye’ye yönelik geliştiği dönem boyunca sektördeki alıcı potansiyelini arttırmak için birtakım girişimlere başvuruldu. Bu girişimler yabancı yatırımcıya vatandaşlık uygulaması olarak, 3 yıldır talebe yön vermektedir. 2020 yılına dek 93 ülkeden 7 bin 312 yabancı yatırımcının, gayrimenkul ve inşaat sektörüne yöneldiğini kaydeden veriler; yatırımdaki değeri 1 milyon 880 milyon dolara çıkardı. Türkiye vatandaşlığı kazanan yatırımcılar, yalnızca konut satın alarak yatırım yapmamış ve yönünü diğer sektörlere de dönmüştür.

Türkiye’de yaşam fikri güçlendi

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, gayrimenkul sektöründe giderek artışa geçen yabancı yatırımcı talebinin 4 ayda kalıcı bir hale dönüştüğünden söz ediyor. Pandeminin tüm risklerine karşı, zor şartlar altında gelişen bu artış hem sektörün hem de Türkiye’nin başarısı olarak görüldü. Yatırımların Türkiye ekonomisine güven sonucu arttığını söyleyen Akkuş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile devam eden listenin, ekonomi yönetiminde uluslararası piyasalara güven artışını katladığını belirtiyor. Son açıklanan reform planları sayesinde pek çok yabancı alıcıyı karşılamamızı sağlayan ekonomik bazlı yönetimler, Türkiye’de yaşama fikrini güçlendirdi. Kazanımların arttırıldığı son üç yıllık dönemde vatandaşlık hakkı da sektörü daha cazip bir alana dönüştürmüştür.

Tarihin en yüksek ikinci satış değerleri görülecek

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, ülkemizdeki yaşamı konfor ve huzur olarak nitelendiriyor. Yabancılara sağlanan tüm imkanların bu görüşler çerçevesinde birleştiğini aktaran Özgün, Türkiye’nin sahip olduğu koşullara değindi. Güzellik ve iklim şartları karşısında yabancıları cezbeden Türkiye, uluslararası piyasadaki konumunu yükseltiyor. Yabancıya artan konut satışı hakkında görüşlerini sunmaya devam eden Özgün, şu ifadelerde bulundu: “Salgın hastalık gerçekliğine rağmen özellikle yılın ikinci yarısı satış rakamlarında artışlar görüldü. Türkiye’nin sunduğu imkan ve güzellikleri keşfeden yatırımcılar, koronavirüs ile mücadele ve vatandaşlık hakkını da göz önünde bulundurmuştur. Döviz kurunun getirmiş olduğu avantajları bir kenara atmadan değerlendirmeye alan yatırımcı sayısı her geçen gün artıyor. Tüm bu kriterleri birleştirdiğimizde geçen yıl tarihin en yüksek yabancıya konut satışı gerçekleştirildi. 2020 yılının son günlerinde ise yine yeni bir rekora hazırlık yapıyoruz.”

Huzur ve güven arayışına Türkiye’den yanıt

Bahaş Holding Üst Yönetisici (CEO) Abdüssamet Bahadır, yabancıların güven ve huzur arayışlarını Türkiye’de bulduklarından söz etti. Alımlarda oturum amaçlı yükselişlerin tabloya yansıdığını belirten Bahadır, demokrasi ve hukuk reformlarının da talepleri arttırdığını ifade ediyor. Sektörün, yalnızca Orta Doğu’dan talep görmediği, dünyanın dört bir yanına dağıldığı tespit edildi. Özellikle Afrika ile Asya ülkelerinde yükseliş söz konusudur.

Konuya ilişkin görüşlerini sunan bir diğer isim; İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık’tır. Başkan, “Hemen hemen herkese huzur vermeye devam eden Türkiye, güven arayışlarına yanıt vermeye devam ediyor. Yapılması beklenen reformlar ise konuttaki talebi ikiye katlayabilir” sözleriyle Türk gayrimenkul sektörüne ışık tuttu.

Satış değerlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version