Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancıya gayrimenkul satışlarında hedef büyüdü

Yabancıya gayrimenkul satışında hedefleri büyüten Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER), elde edilen gelir hedeflerini 2023 yılında 15 milyar dolara, 2025’te ise 20 milyar dolara çıkardı.

Yabancıya gayrimenkul satışında Türkiye öne çıkacak

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, yabancıya gayrimenkul satışlarında yeni hedeflerin 20 milyar dolara tırmandığını aktardı. Dernek bünyesi altında verilen kararlara göre, 2023 yılında 15 milyar, 2025 yılında ise 20 milyar dolar yabancıya gayrimenkul satışından elde edilecek.

Akbal, düzenlemiş olduğu online basın toplantısında, GİGDER’in kuruluşu hakkında bilgiler verdi. Derneğin ön plana çıkmasındaki asıl nedenin yabancı yatırımcılara ulaşabilmek adına büyük pazarlara konsantre olmak olduğunu söyleyen Akbal, hedefler doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini aktardı.

GİGDER altındaki üyelerin paydaş sektörler ve sivil toplum kuruluşlarından olduğu bildirilirken, yabancıya en çok konut satışı sağlayan firmalar arasında 20 üye bulunuyor. Türkiye genelinde yabancıların satın aldığı 100 konuttan 20’si üyelerin satışıyla sağlandı.

Uluslararası gayrimenkul pazarının 400 milyar doları aştığı günümüzde, Türkiye’nin geliri 6 milyar doların üzerine çıkmıştır. Global pazarda Türkiye’yi anlatmak ve Türkiye’de yatırım yapmanın önemini ortaya çıkarmak derneğin misyonu olarak biliniyor.

Ülkeler arasında kıyasıya mücadele

Uluslararası gayrimenkul pazarına tutunmayı başaran ABD, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerle rekabet sürdürülüyor. Türkiye’nin gayrimenkul yatırımlarında ilk 5’e girmesi için büyük çabalar veren Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER), İstanbul’u uluslararası yatırım merkezi haline dönüştürecek.

Belirlenen hedefler doğrultusunda İstanbul’da kongre, zirve ve benzeri tanıtım faaliyetleri dernek altında yürütülüyor. GİGDER üyelerinin ürünleri tanıtabilmesi amacıyla sıklıkla belirli etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca pazardaki payı arttırarak, potansiyeli yüksek olan Hindistan ve Güney Amerika gibi ülkelerdeki yatırımcıların Türkiye’ye gelmesi sağlanacaktır.

Yabancıların payı yüksek

GİGDER Başkanı Akbal, Türkiye’deki gayrimenkul sektörünü yabancı yatırımcılara 360 derece anlatacaklarını söyledi. 2015’te toplam konut satışı içerisinde yabancıların yüzde 1,77 oranında payı olduğunu belirten Akbal, belirlenen değerlerin 2016 yılında yüzde 1,36, 2017 yılında yüzde 1,58, 2018 yılında yüzde 2,88, 2019’da ise yüzde 3,37’ye çıktığını bildirdi.

2020 yılına gelindiğinde ise yılın ilk yarısında ülke genelinde toplamda 624 bin konut satışı yapıldı. Yabancıların konut satışlarındaki payı 14 bin 262’ye çıkarak, yüzde 2,28 paya sahip olunmuştur.

Gayrimenkul sektöründeki duraksamanın pandemi dönemi sürecinde öne çıktığını bildiren Akbal, geçtiğimiz yıl 6,7 milyar dolara denk gelen yurt dışı yatırım rakamlarının bu yıl 5 milyar dolara düşmesine neden olduğunu ifade etti. Bu nedenle 2020 yılında toplam satış rakamlarının 30-35 bin arasında olması bekleniyor.

Konut alıcılarında üç tip yatırımcı görüldü

Faruk Akbal, Türkiye’de yatırım yapanların üç tipe ayrıldığını söyledi. Birinci tip yatırımcı deniz, kum, güneş gibi turizm alanlarını tercih ederken, ikinci tip yatırımcının güvenlik amaçlı alanları tercih ettiği görülmüştür.

Üçüncü yatırımcıların ise İslamfobiye maruz kaldıklarını belirten Akbal, “ABD ve AB’de ırkçılığın, İslam karşıtlığının ön planda olmasının bu ülkelerde yaşamını sürdürenlerin geriye dönmesi ve yatırım yapmasına neden oluyor” dedi.

Yurt dışına gayrimenkul satışlarında tercihlerde ilk sırada geldiği tespit edilirken, ikinciliğe yerleşen il Antalya oldu. Yatırımda öne çıkan diğer illere baktığımızda bizleri Bursa, Yalova, İzmir, Trabzon ve Ankara karşılıyor. GİGDER üyelerinin tanıtımları sayesinde çok yakında Sakarya, Balıkesir, Konya, Adana ve Sivas gibi yurdun farklı bölgeleri öne çıkacak.

Yeni uluslararası hedefte Çin, Hindistan ve Pakistan var

GİGDER Başkanı Akbal, Türkiye’den en çok konut satışı alanlar arasında İranlıların birinciliği elde ettiğini söyledi. Geçen yılın sonlarına doğru ülke genelinde yatırım yapanların Çinliler olduğu görülmüş ve an itibariyle yatırımlarda sıralamada yer edinmişlerdir.

Dünyanın en büyük gayrimenkul yatırımcılarının Çinliler olduğunu söyleyen Akbal, bugüne dek yapılan yatırımların 500 milyar doları aştığını vurguladı. Her yıl dünya ülkelerinden 50 ila 100 milyar dolar yatırım yapan Çinlilerin, potansiyelini Türkiye’ye döndürmesi için GİGDER yeni girişimlerde bulunacak.

Pakistan’ın henüz listede bulunmaması bu ülkenin tercihlerini değiştirmeyeceği anlamı taşımıyor. STK’ların da çalışmalarıyla birlikte Pakistanlı vatandaşlar Türkiye’de yatırım yapmaya başlayacaktır.

İngiltere pazarı için çalışmaların titizlikle devam ettiği süreçte ise, Hindistan’ın potansiyeli keşfedildi. Bu nedenle Asya bölgesine yönelik tanıtım çalışmalarının önü açılacak.