Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Yabancıya konut satışı rekor kırdı

Yabancıya konut satışı ilk sekiz aylık dönemde rekor kırarken toplam konut satış sayısının 1 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz indirimi kararından sonra, kamu ve özel bankalar da konut kredilerinde faiz indirimi kararı aldı. Art arda gelen faiz indirimi kararlarıyla beraber konutlara olan talep de artış gösterdi. Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, ağustos ayına ilişkin verileri değerlendirdi.

Bu yılın ilk yedi ayında Konut sektörünün durgunluk yaşadığını belirten Başaran, kamu bankalarının konut kredisi faiz oranını yüzde 1’in altına düşürülmesinin ardından konut sektörünün canlandığını ifade etti. Kırmızıtaş Başaran, yüzde 1 seviyesinin psikolojik sınır olduğunu ifade ederek “Vadelerin de 15 yıla (180 ay) çıkmasıyla satışlar hızlandı. Ağustosta satış rakamları umutları artırdı.” diye konuştu.

Yabancıların geniş segment yelpazesindeki konutlara olan talebin artarak devam ettiğini belirten Başaran, “Yabancıya satışta da 35-40 bin adedi yakalayabiliriz.” dedi.

Yılda en az 750 bin konuta ihtiyaç var

Sözlerini, 2019 yılının sonunda konut satış sayısının 1 milyonun üzerine çıkacağı tahminiyle sürdüren Evrim Kırmızıtaş Başaran, ülkenin yıllık bazda en az 750 bin konut ihtiyacının olduğunu dile getirdi.

Remax Gayrimenkul Danışmanı, daire satın almak isteyen aile sayısının ise 4 milyonu aştığını ifade etti. Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Beklemede olan talep, düşük faiz oranlarıyla harekete geçti. Kamu bankaları kadar olmasa da özel bankalarda da faiz indirimleri var. Merkez Bankasının faiz indiriminin son indirimi ve yıl sonuna kadar benzer adımların gelmesi hâlinde satışların yılın kalan aylarında hızlanmasını beklemekteyiz.” dedi.

Yabancıya konut satışı rekor kırdı

Yabancıya konut satışı ilk sekiz aylık dönemde rekor kırdı. Yabancılara yönelik konut satışı 2018 yılının ağustos ayına göre ise bu yılın ağustos ayında yüzde 6.8 oranındaki azalışla 3 bin 604 adet oldu.

Bu yılın ağustos ayında, Irak vatandaşlarına 657 adet, İran vatandaşlarına 469 adet, Rusya vatandaşlarına 212 adet, Kuveyt vatandaşlarına ise 159 adet konut satıldı.

Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran Türkiye’deki dairelere özellikle Orta Doğu ülkelerinden talep geldiğini belirtti.