Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancıya konut satışı tüm zamanların Temmuz ayı rekoru kırıldı

20221 yılı Temmuz ayı konut satış verileri TÜİK tarafından açıklanmıştır. Yapılan açıklamaya bakıldığında konut satışlarında iç piyasanın daraldığı görülmektedir. Ancak inşaat sektörünün dinamosu olan yabancıya satış oldu. 2021 yılı Temmuz ayında yabancıya konut satışı tüm zamanların Temmuz ayı rekoru böylece kırılmış oldu.

Konut satışları düştü

Konut satış verilerine bakıldığında yabancılara yapılan daire satışları artmıştır. 2020 yılı Temmuz ayında yapılan satışı baz aldığımızda 2021 yılı Temmuz ayında yüzde 64 artış olmuştur. Böylece bu artış ile 4 bin 495 satış rakamına ulaşılmıştır. 2019 yılında yabancıya satış rakamı 4 bin 192 adet olmuştu. 2021 yılı Temmuz ayında ise bu rakam geçilmiş oldu. Ocak ile Temmuz arasındaki süreçte yabancılara yapılan konut satışları ise 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 46,9 artmıştır. Ayrıca bu artış ile konut satış rakamları ise 24 bin 983 adet olmuştur.

Konu ile ilgili ayrıca yetkililer açıklamalarda bulunmuşlardır. Açıklamalarda konut satışlarının iç piyasada daralma yaşandığına değinildi. Bunun sebebi olarak ise yüksek inşaat maliyetleri ve yüksek faiz oranların gösterilmiştir. Bunun sonucu olarak da inşaat sektöründe daralma yaşanmıştır. Tamda bu daralmanın yaşandığı süreçte sektörün dinamosu yabancıya satışlar olmuştur. Yetkililerin açıklamalarında, önümüzdeki 5 ayın önemli olduğu belirtilmektedir.  Eğer kovid 19 tedbirleri kapsamında yeni bir kısıtlama olmaz ise yabancıya konut satışında yıl sonuna kadar 50 bin adet konutun satılması planlanmaktadır.

TÜİK tarafından yapılan Temmuz ayı konut satışı rakamlarına göre, Türkiye genelinde konut satışları azalma göstermiştir. 2021 yılı Temmuz ayında, 2020 yılı Temmuz ayına göre yüzde 53 azalma yaşanmıştır. Gerçekleşen konut satışı ise toplam 107 bin 785 adet olmuştur. Ayrıca Ocak ile Temmuz ayları arasında gerçekleşen konut satışları 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 22,7 azalmıştır. Bu dönemde gerçekleşen konut satışı ise 660 bin 595 adet olmuştur.

Yabancıya konut satışı arttı

Yabancılara yapılan konut satışları 2020 yılının Temmuz ayına göre yüzde 64 artmıştır. Bu dönemde yabancıya satılan konut sayısı ise 4 bin 495 adet olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca Ocak ile Temmuz ayları arasındaki süreçte yabancılara yapılan konut satışları ise 2020 yılı aynı dönemine göre yüzde 46,9 artmıştır. Bu dönemde yabancıya konut satışı ise 24 bin 983 adet olarak gerçekleştirilmiştir.

ABD, Avrupa ülkeleri ve İsveç’te artışlar var

TÜİK verilerine göre Temmuz ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 712 adet konut satın almıştır. Irak vatandaşlarını sırası ile 619 adet daire ile İran, 365 adet daire ile Rusya Federasyonu takip etmektedir. Bu ülkelerin ardından 229 adet konut ile Afganistan ve 198 adet konut ile Almanya takip etmektedir.  Ülke satış sıralamasına bakıldığında ayrıca ABD, Avrupa ülkeleri ve İsveç’ten de konut alımında artışlar olmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version