Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Yabancıya konut satışında başarıyı dijitalleşme sağladı

Yabancıya konut satışında duraksayan değerler nihayet uluslararası sınırların açılmasıyla birlikte yeniden hız kazandı. Pandemi dönemi boyunca konut satışlarının diğer ülke vatandaşlarına yapılamadığı ancak, dijitalleşen dünyaya uyum sağlayan pek çok firmanın itibarını yenilediği görüldü. Dijitalleşmenin ardından müşterilerine ev tanıtımı yapmaya devam eden firmalar, seyahat yasaklarının kalkmasıyla birlikte satış işlemlerini başlattı. Son dönem itibariyle Çinlilerin konut satışlarında yer edindiği bilgisi verilerce doğrulanırken, İnteraktif 3D satış platformu CuEngine, Turkey Co-CEO’su Adil Yaman dijital sistem hakkında önemli açıklamalarda bulunmuştur.

Yabancıya konut satışında Çinliler yerini aldı

Pandemi ilan edilen dönem boyunca ekonomik boyutlu baskı yaşayan Türkiye, en çok kazandıran emlak ve turizm sektöründe zorlu günler geçirdi. İşlerin aksatıldığı ve satışların durdurulduğu süreç normalleşmenin ardından yeniden hareket kazandı. Diğer ülke vatandaşlarına tanıtım yapmaya devam eden Türkiye’nin bu yıl yeni yatırımcılara sahip olduğu gözlerden kaçmıyor. Çinli yatırımcıların yavaş yavaş ülke genelinde söz hakkına sahip olmaya başladığı kaydedilirken, yabancıya satışlarda önemli bir yer edinildi.

Gayrimenkul brokerlerinin yine brokerler adına tasarlamış olduğu interaktif 3D satış platformu CuEngine, Turkey Co-CEO’su Adil Yaman, pandemi döneminde dijital satışlarda önemli rakamlar elde edildiğini aktardı. Yabancı müşterilerin seyahat edemediği ortamda onlara yardım eden sistem, ülke acentelerini bir arada tuttu. Yine projelerin online ortamda sunulduğu ve satışların aynı şekilde devam ettirildiği süreçte, vatandaşlık ve pasaport işlemlerinin de aynı uygulamaya tabi tutulduğu görüldü.

Yaman, “CuEngine olarak karantina döneminde bile ev satım işlemlerini sürdürdük. Satın alma işlemlerinin online olarak sorunsuz devam ettirildiği, müşterilerin bir daireyi beğendikten sonra rezerve imkanı tanındığı bir sistem oluşturuldu. Satışların online yapıldığı ortamda, tek eksik kısım tapu devri oluyor. Ancak yaşanan bu sorun yakın zamanda ülkeden vekalet gönderilmesiyle birlikte bitti. Bu sayede yabancı yatırımcılar Türkiye’den konut satın alabilmektedir.” dedi.

Tercihler şehir merkezlerinden yana oldu

Yabancıya konut satışlarında Çinlilerin öne çıktığı Türkiye’de, Çinlilerin asıl amacı Türk pasaportuna sahip olmak. Alınan pasaport ile kolayca Avrupa ülkeleri ve Amerika’ya vize kazanmaları ilgi artışına neden oldu. Taleplerin önümüzdeki 1-2 yıl içinde büyümesiyle birlikte Arap ülkelerinden ziyade Asya ülkelerinde popülarite kazanılması bekleniyor.

Yaman, yabancı yatırımcıların daha çok şehir merkezlerine ilgi gösterdiğini aktardı. İstanbul’un öne çıktığı bilinirken, en çok Beykoz, Maslak ve Ümraniye ilçelerinde satışlar tamamlanmıştır. Bu bölgelerde bulunan 2+1 ve 3+1 dairelere talep geldiği kaydedildi. Bazı yatırımcıların ülkelerinde yaşamlarını sürdürmek istemesi yalnızca birkaç yatırımda bile Türkiye’yi hedef noktasına dönüştürdü.

Yabancıya konut satışında dünyada 1800’den fazla aktif acente ile el sıkıştıklarını belirten Yaman, bu acentelerin kendi alanlarında son derece profesyonel olduklarından bahsetti. 3D sunum sistemlerinin kullanıldığı projeler hakkındaki konuya geri dönecek olursak; 1,5 milyar dolardan fazla getiri elde edilen sistemi kullanan Türkiye’nin projelerden 100 milyon dolar satış cirosu elde ettiği konuşuluyor.

Projelere göz atmak için tıklayınız.