Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancıya konut satışında dikkatli olun

Yabancıya konut satışı gerçekleştiren kişilerin dikkat etmesi gereken en büyük husus kanuni sınırlamalara uyum sağlamak. İşyeri, arsa ve tarla gibi nitelik bakımından her türlü taşınmazın satışında büyük risklerin bulunduğunu belirten; Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı konuya ilişkin önemli bilgiler aktardı.

Yabancıya konut satışında dikkat edin!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye genelinde dünyanın 163 farklı ülkesinden 255 bin 420 yabancının taşınmaz satın aldığını belirtti. Geçen yıl 2019’da satışı sağlanan arazilerin toplam yüzölçümü 16 milyon 779 bin 838 rakamında olmuştur. Yapılan araştırmada 28 bin 933 yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye genelinde arazi sahibi olduğu tespit edildi. Yabancı uyruklu gerçek kişilerce elde edilen, üzerinde herhangi bir yapı bulunmayan arsa ve tarla gibi taşınmazların, taşınmaz niteliğinde yer alması gerekmektedir. Burada gerçekleştirilecek herhangi bir proje, taşınmaz niteliğine uygun olmalı ve Bakanlık izni alınmalıdır. İki yıl içinde Bakanlığa başvuruda bulunulmaması veya projenin belirtilen süre içerisinde bitirilememesi durumunda söz konusu taşınmaz üzerinden tasfiye hükmü yerine getirilir. Yaşanan durumun özellikle yatırımcılar için büyük bir risk teşkil ettiği hatırlanmalı.

Gecikme yaşandığında tasfiye süresi başlar

Bakanlık yetkisi altında idarecilerin tespit ettiği, belirtilen süre içerisinde Bakanlığa başvuruda bulunmayan veya süresi gecikmiş projeler için, Maliye Bakanlığınca işlem başlatılır. Bir yılı geçmeyen süre içerisinde maliki tarafından tasfiyesi gerçekleşmeyen durumlarda ise tasfiye gerçekleştirilir ve bedel paraya çevrilerek hak sahibine ödetilir.

Özelmacıklı, “TKGM tarafından yayınlanan Yapısız Taşınmaz ve Proje Yükümlülüğü çerçevesince 06 Ağustos 2012 tarihi sonrasında yer alan taşınmazlar için yeniden inceleme başlatıldı. Bu durumda belirtmelerin işlenmesi, belirtme olmasına ya da belirtme olmamakla birlikte iki yıllık proje yükümlülüğü bulunmasına dair süreçlerde proje geliştirmeye devam eden ancak belge sunmayanların tasfiyesi gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Kanal İstanbul Projesinde imar planları askıya alındı

Özelmacıklı tarafından riskin yabancı şirketler için söz konusu olmadığını hatırlatılarak; Kanal İstanbul projesi güzargahında yer alan yabancıların satış yoluyla 791 bin 370 metrekare yeri olduğunu söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü; doğruluğunu bizzat teyit eden kişinin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum olduğunu hatırlattı. Buna göre; 02 Temmuz tarihinde Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) e-plan.gov.tr üzerinden askıya çıkarılmıştır. Üç etapta hazırlanan planların hem 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları hem de 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı bulunmaktadır.

Gayrimenkul danışmanlarına ihtiyaç var

Yabancı dil bilen gayrimenkul danışmanlarının yetersiz olduğunu belirten Özelmacıklı, özellikle Arapça ve İngilizce dil bilen kişilere ihtiyaç duyduklarını belirtti. Mesleki yeterlilik belgesine sahip, emlak danışmanlığı konusunda gerekli eğitimleri tamamlamış kişilerin profesyonel hizmetlerde yer alması yeni talep olarak öne çıktı.