Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancıya konut satışında yıl sonu hedefi 7 milyar doları buldu!

Yabancıya konut satışında yıl beklentisi 7 milyar dolara ulaştı. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ergüven tarafından yapılan açıklamada konut müşterisinin artışına dikkat çekilmiştir.  

Yabancıya konut satışında beklenti artıyor 

Piyasada oluşan hareketlenmenin hemen akabinde konuya ilişkin detaylar veren Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği çalışmalarına kaldığı yerden devam etmektedir. Yönetim Kurulu Üyesi Ergüven’in yapmış olduğu konuşmada dikkat çeken konu müşteri sayısındaki artış oldu. Yabancıya konut satışında yurt dışıyla bağlantı kuran ve iç piyasayı yükselten dernek, çalışmalarını sürdürürken potansiyel müşterilerinin önceki yıllara göre artış yaşadığını fark etti. Toplam kazancın 7 milyar doları bulmasını bekledikleri konusuna açıklık getiren Ergüven, adet bazında düşüş yaşansa bile kazancın düşmeyeceğini söylüyor. 

2010 yılından bu yana faaliyet hayatındalar 

GİGDER Yönetim Kurulu Üyesi olmasının yanı sıra; Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Ergüven, konuya dair bilgilerini AA muhabiri aracılığıyla piyasaya sundu. 2010 yılından bu yana aktif olarak gayrimenkul satışlarında yer aldıklarını söyleyen Ergüven, tanıtım çalışmaları ve organizasyonlara ağırlık verdiklerini belirtti. Bu sayede uluslararası piyasada yer edinmeye başlayan Türkiye’nin alıcıyı ülkeye çekmedeki başarısı yükselmiştir. 2013 yılında Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla birlikte gayrimenkulde yükseliş ivmesi tavana ulaştı. 7 yıl sonrasında bile tüm sorunların ciddiyetle yok edildiği ortamda üstesinden gelinen her türlü konuda önemli sorunlu eşikler geride bırakılmıştır.  

Pandemiye rağmen satış tablosu yükselişini korudu 

Ergüven, 2020 yılının en kötü sürprizi olan salgın hastalığın piyasadaki gelişmelerini yakından takip etti. Ancak olumsuz sürecin göz ardı edildiği 9 aylık süreç boyunca beklenen satış grafiğinde yükseliş görülmüştür. Piyasada oluşan kaybın yüzde 18’e ulaşmasına karşılık 26 bin adetlik sınır aşıldı. Ekim ayının verilerinin henüz ellerine ulaşmadığını söyleyen GİGDER Yönetim Kurulu Üyesi, sektör içindeki araştırmaların kötü bir sonuç doğurmayacağı konusunda emin. Böylece 6 bin civarına erişmesi beklenen sınır, yıl sonunda 35 bini rahatlıkla geçebileceği gibi 40 bin bandına ulaştığımızı bizlere gösterebilir. 

Türkiye’nin potansiyeli keşfediliyor 

Türkiye’de gayrimenkul seviyesinin yüksek olduğun bilinmektedir. Potansiyeli keşfeden uluslararası yabancılar başka ülkelerden ülkemize olan ilgisini gösteriyor. Ancak durumunun daha iyi olması adına belirli yatırım fonları kullanılabilir. Ayrıca GİGDER bünyesinde daha fazla tanıtım yapmak, potansiyelin öne çıkmasında büyük yardım sağlayacaktır. Son zamanlarda ülkeye gelen Avrupalıların konut tercihlerini İstanbul’dan yana kullandıklarını belirten Fatih Ergüven, profilin giderek tırmandığını aktarıyor. Geçen yıla oranla satış grafiğinde yükseliş eğilimi yakalayan Avrupalılar, beklentileri aşarak hiç durmadan konut satın almaktadır. Tercihlerin ülkemiz adına olmasında en büyük nedenlerden ilki elbette ki kur avantajı. İnsanların salgın hastalık sürecini sağlık sisteminin güvenilir olduğu bir yerde geçirme isteği ise ikinci nedeni oluşturuyor. Satış grafiğinde İstanbul’un ardından Antalya, Muğla ve Aydın illerine kadar genel yayılım; Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde değişmektedir. Bodrum, Kuşadası ve Didim ise ilginin esas merkezi haline geldi. 

Satıştaki artış beklentilerin üzerine çıktı 

Fatih Ergüven, GİGDER altında beklentilerini her zaman yüksek tuttuklarından bahsediyor. Fakat Avrupalıların tekrar yüzünü Türkiye’ye dönmesi beklenti sınırlarının aşılmasına sebep oldu. Güney Amerika ve Afrika’dan henüz yeterli ilginin gelmemesini sorun etmeyen dernek üyeleri, zamanla durumun daha iyi bir seviyeye erişeceğine kesin gözüyle bakıyor. Fiyatların birçok dünya ülkesine kıyasla minimum düzeyde olması, konut satışında rol oynamakta. Bu nedenle 2023 yılı için hedefte beklenen seviye yükseltilerek 20 milyar dolara erişti. Satışlarda azalma yaşansa bile gelir kaybının tamamen kesilmeyeceğini söyleyen Ergüven, geçen yıl elde edilen gelirin 6,7 milyar seviyesinde seyrettiğini bildirdi. 

2023’ün gelirindeki kazanç hedefi belirlendi 

  1. Antalya ve Bodrum bölgesinde yükselen satışların önümüzdeki yıllarda da potansiyelini koruması bekleniyor. Ortalama satış değerinde 170 bin ila 180 bin dolarlık bir gelir hesaplanmıştır. Alıcı profilinin genişletilmesiyle artan satış grafikleri 20 milyar doları rahatlıkla bulabilir. Bu yüzden belirlenen hedefe ulaşmak için çalışmalar gece-gündüz ayrımı denilmeden yapılıyor. Planlamalara sadık kalarak yeni rota oluşturan Inhouse Global ise satış ofislerini her geçen gün arttırmaktadır. Mısır, Libya, Cezayir, Tunus ve Sudan’ı yeni ofis hedefine ekleyen Inhouse Global; faaliyetlerini Dubai, Kuveyt ve Ürdün’de sürdürüyor. Global bünyesi altında yıllık 500’ü aşan konut satışına dahil olundukları bilgisini veren Ergüven, 8 yıl boyunca hizmet hayatlarını başarıya taşıdıklarını ifade etti. Türkiye’ye gelen döviz miktarından en az 500 milyon dolar kadarı ise Inhouse Global’e aittir.