Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yabancıya satışlarda yüzde 100 artış yaşandı

Döviz kurlarındaki artış gayrimenkul sektöründe de avantaj ve dezavantajları birlikte getirmiştir. Kur artışları yabancı yatırımcı açısından fiyatları cazip hale getirmiş vaziyettedir. Bunu da yabancıya satışlarda oran olarak görmek mümkündür. Özellikle iç piyasadaki değişimleri görmek mümkündür. Bu değişimler dezavantaj olarak yansımaktadır. Dolayısı ile yerli yatırımcıların konut alımı zorlaşırken yabancı yatırımlarda konut alımı kolaylaşmış vaziyettedir.

Mevcut tabloya bakıldığında yerli satışlarda düşme, yabancı satışlar da yükselme görülmektedir. Faiz artışı ve kurlardaki oynaklık nedeniyle ise konut fiyat artışları ile karşı karşıya kalınmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yılın ilk çeyreği dünyada konut fiyatlarının en çok artış gösteren ülke sıralamasında yüzde 32 ile lider vaziyetteyiz. Ayrıca fiyatlarındaki yükseliş yerli yatırımcıları zorlamaktadır. Bir buçuk yılda İnşaat maliyetlerinin yüzde 100 artış yaşadığı görülmektedir. Önümüzde bir turizm sezonu var. Bu nedenle dönemi yabancı yatırımcılar arasında iyimser bir şekilde karşılamalıdır. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yabancıya konut satışlarında meydana gelen yüzde 100’ün üzerindeki artışın umut verici olduğunu söyledi.

En büyük kazanım yabancıya satışlardaki artış olacaktır

Tam kapanmanın hâkim olduğu seyahat yasakları ile birlikte geçen bir ayda satışlarda yaşanan yüzde 16,2’lik artış büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda içerisinde bulunduğumuz bu dönem itibariyle yükselişe geçen faizler ve artan maliyet hesapları ile birlikte satışlardaki artış gözle görülür seviyede yüksektir. Dövizdeki yükselişin nedeniyle ise yabancı yatırımcılar bu dönemi önemli bir fırsat olarak görmektedir. Yabancı yatırım satışları yılın ilk iki ayında çok iyimser bir tablo sunmamıştır. Ancak dövizlerin etkisi ile Mart’tan bu yana yükseliştedir. Bu dönemin en büyük kazanımı da yabancıya yapılan satışlardaki artış olmuştur.

İç piyasada satışa beklenilen seviyelerde yükselmesi için faiz indirimi ihtiyacı vardır. Aynı zamanda faizlerin yüzde birin altına indirilmesinin yanı sıra yatırımcıya sunulan ek finans destekleri ile de satışlar beklenilen seviyeye gelebilir. Bu noktada devlet tarafından atılacak adımların konut sektöründeki satışların hızını arttırabilir. Konut satışlarında yabancıya yönelik satışlar artırmak için önemli adımlar atılmalıdır. Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, bu dönemin en çok faydası yabancıya satışlardaki artışın olduğunu söyledi.

Yabancıya satışlarda hareketlenmeler var

Konutlar bahar sezonun etkisi ile yüksek faize rağmen devam etmektedir. Tam kapanmanın etkisi ile ticari faaliyetleri hissedildiği bir ayda yatırımcılar konut yatırımına devam etmiştir. Ham madde fiyatlarındaki bu yükseliş artışa geçen konut fiyatlarında ve yatırımcıları hareketlendirdiği görülmektedir. Yatırımcılar fiyatlarda daha fazla yükselme olmadan konu satın almak istemektedir. Diğer yandan da dövizdeki yukarı yönlü hareketlenmeler yabancı yatırımcılar için çok büyük bir avantajdır. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, turizmin canlanması ile birlikte yabancı yatırımcı taleplerinin artacağını söyledi.

Detaylı inceleme yapılarak yabancı yatırımcılara bu konut satın alma işlemlerinde önemli adımlar atmalı ve dikkatli davranılmalıdır.

Daha fazla güncel haberler için tıklayınız…

Exit mobile version