Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Yapı izinleri ve belgelerinde yılın ilk çeyrek değerleri

Yapı izinleri veri istatistikleri yakın zamanda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı ve verilen izin belgelerinde artış ve azalmalar aynı anda bizleri karşılıyor.

Yapı izinleri TÜİK tarafından açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yapı izinleri, bu yılın ilk çeyreği olarak karşımıza çıkıyor. Ocak ve Mart ayları arasında saptanan yapı izinleri ve yapı ruhsat değerlerinde artışlar ve azalmalar yaşanmıştır.

Buna göre, Belediyelerin yapı ruhsatı sağladığı bina sayısında bu yılın ilk üç ayı baz alındı. Geçen yılın aynı dönemi içerisinde bu yıl yüzde 1,1 artış yaşarken, daire sayısı karşımıza yüzde 4 artışla çıktı. Ancak yüz ölçümü değerinde 11,4’lük bir azalma söz konusuyken, değerde yüzde 4 gerileme görüldü.

Yapıların toplam yüz ölçümünde ise 17,4 milyon metrekarelik alandan, bunun 8,8 metrekaresinin konut, 5,4 milyon metrekaresinin konut dışına harcandığı belirlendi. Ayrıca ortak kullanım alanlarının da verilere eklendiği istatistik raporunda, 3,2 milyon metrekare ortak kullanım alanlarına dahil edilmiştir.

Kullanım amaçlarının yer edindiği rapor içeriğinde 11,6 milyon metrekare ile en yüksek paya sahip olunurken; buna karşılık iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar görüldü. Listede bu verileri takip eden 1,2 milyon metrekarelik sanayi binaları ve depolar sırada yer edindi.

İzin belgesinde yüz ölçümleri azaltıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde aynı zamanda izin belgesi verilen yapıların yüz ölçümünde yaşanan azalma dikkat çekiyor. Belediyeler tarafından verilmiş olan yapı kullanma izin belgelerinde bina sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemi baz alındığında; yüz ölçümü değerlerinde azalmalar rahatlıkla görülebiliyor. Değerlerde yüzde 42,6 olarak bilinen yüz ölçümü, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 41,1 olarak, yüzde 1,5 azalma yaşadı. Ayrıca değeri yüzde 36,6 olan daire sayısında, yaşanan azalma yüzde 39,3 olarak karşımıza çıkıyor.

Yapıların toplam yüz ölçümüne bakıldığı zaman, toplam değer 31 milyon olarak belirlenmiştir. Yapılan hesaplamada ise bunun 17,6 milyon metrekaresi konut için kullanılmış, 6,8 milyon metrekaresi konut dışı için harcanmıştır. Hesaplama gereği ortak kullanım alanlarının unutulmadığı ve bu değerin 6,7 milyon olarak belirlendiği gözden kaçmıyor.

Kullanım amaçları doğrultusunda 24 milyon metrekare ile en yüksek paya sahip olanlar, iki veya daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar oldu. Bu değerleri takip edenler ise 1,8 milyon ile kamu, eğlence, eğitim, hastane ve bakım kuruluşları listede yer edindi.