Kategoriler
Emlak Haberleri

Yapı Ruhsatı olmayan binalar mağdur etmeye devam ediyor

Yapı Ruhsatı olmayan projelere karşı vatandaşları uyaran Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı Hamza Yanık; “Ruhsatsız bulunan projelerin birtakım süslemeler ile sunulması ve taahhüt edilen sözleşmelerde bağlanan hususların yerine getirilmeme durumu bulunuyor.” dedi. İşin ciddiyetini belirtmek isteyen Yanık, verilen sözler karşısında beklenen konutların teslim edilmeme durumunun var olduğunu aktardı.

Yapı ruhsatı konusunda dikkatli olun

Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı Hamza Yanık, ruhsatsız yapıların vatandaşlara tehlike oluşturduğunu açıkladı. Ön ödemeli konut şeklinde pazarlanan bu tür konutların mağduriyet yaşattığını AA muhabiri aracılığıyla aktaran Yanık, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun ilgili maddesini yeniden hatırlatarak; “Yapı ruhsatı” alınmadan ön ödemeli konut satışlarının mümkün olmadığının altını çizmiştir.

Düşük faizli kredilerin raflardan indirdiği konut projeleri Ankara’nın tüm ilçelerinde yaygınlaşırken, bu esnada bazı emlak firmalarının kanunsuz iş yaptığı görüldü. Ön ödemeli olarak satışa sunulan yapılar için ruhsat bulundurmayan firmalar reklamlarını internet aracılığıyla öne çıkarıyor. Konuya dair Etimesgut ilçesinde araştırmaları genişlettiklerini belirten Hamza Yanık, idari süreç sonunda ilgili emlak firmaları hakkında harekete geçileceğini söyledi.

Satın alımlarda herhangi bir mevzuat ile ilişkisi olmayan vatandaşlar, “alıcıya yarar” olarak sunulan ön ödeme fırsatlarına gözü kapalı bir şekilde kapıldığı süreçte kendi mağduriyetlerine zemin hazırlıyorlar. Yapı ruhsatı almayan projelerin satışı için süslü bir ağız kullanan satıcıların taahhüt ettikleri sözleşmelerde belirtilen hususları yerine getirmemeleri ve vatandaşın beklediği konutu teslim alamaması gibi epey büyük sıkıntılar yaşanabilir. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına yapı ruhsatı olan projeleri tercih etmeleri gerekiyor.

Mağduriyetin önüne geçilmeli

Yapı ruhsatı bulundurmayan konutların satın alımını gerçekleştiren vatandaşlar ileri dönemde birçok mağduriyet yaşıyor. Bu tür kaygı verici durumların yaşanmaması adına Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi, aynı zamanda 2013’te yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un hatırlanması gerekmektedir. Satıcı tarafın firma bazında dahi olsa bile belirtilen yasaya uymadığı tespit edilmiştir. Gerçek veya tüzel kişinin yargıya taşınmasını beklemeden kişilerin kendi önlemlerini alması oldukça önemli.

Belediye denetiminden geçen ruhsatların, ilgili konut projesinin başlatılmadan önce yapı sahibi ve müteahhit arasında tamamlandığını söyleyen Yanık, konut özelliklerinin resmi bir belge niteliğinde olması gerektiğini vurguladı. Belgenin alıcı taraf için güven oluşturduğu durumda inşaat yapı standartlarının da mevzuata uyum sağladığı kanıtlanmış olur. Vatandaşlar ruhsat durumunu öğrenmek için ada-parsel numarasını alarak belediyeden bilgi alabilir ya da satıcılardan ilgili belgeleri talep edebilirler. Eğer herhangi bir bilgi almadan gözü kapalı satın alma işlemini gerçekleştiren olursa mutlaka risk altında olduğunu bilmeli.

Bakanlık harekete geçebilir

Başkan Yardımcısı Hamza Yanık, belediye ve bakanlıklar arasındaki bilgi alışverişinin devam ettiğini aktardı. Vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına hassasiyet gösterildiği dönemde, aynı zamanda bazı emlakçıların ve müteahhitlerin de mağduriyet yaşadığı görüldü. “Emlakçı ve müteahhitler açısından bakıldığında sektör üzerinde ciddi bir haksız rekabet söz konusudur. Yasal yükümlülüklerini yerine getirerek bu işi yürüten ve gerekli maliyeti üstlenenler; hiçbir yasal yükümlülük ve maliyete girmeden yapılan satıştan dolayı mağdur olmaktadır. Ayrıca dürüst ve yasal hareketlerde bulunan müteahhitlerin de sektör içinde birçok sorunla yüzleştiği ve mağduriyet yaşadığı tespit edilmiştir.” dedi.

Emlak konut haberlerine göz atmak için tıklayınız.