Kategoriler
Proje Haberleri

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 60 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak – Haziran dönemine ilişkin olan yapı izin istatistiklerini açıkladı. Yapılan araştırmalara göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 60 azaldı.

Buna ek olarak yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü yüzde 60,1, değeri ise yüzde 50 azalırken, daire sayısı ise yüzde 66,3 oranında düştü. Söz konusu olan yapıların toplam yüzölçümü 30,5 milyon metrekareyken bu sayının 13,6 milyon metrekaresi konut, 11,7 milyon metrekaresi konut dışı ve 5,2 milyon metrekaresi de ortak kullanım alanı olarak belirlendi.

Kullanım amacına göre yapılan istatistiklerde ise 17,8 milyon metrekare ile en yüksek payı alan iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar oldu. 3,9 milyon metrekare ile kamu eğlence, eğitim, hastane gibi kuruluşlar da takip etti.

Yapıların toplam yüzölçümüne göre ise 4,9 milyon metrekareyle İstanbul en yüksek paya sahip olan şehri oldu. İstanbul’u ilini 2,2 milyon metrekareyle Konya, 2 milyon metrekareyle Ankara izledi. Yüzölçümü en düşük olan iller de sırasıyla Karabük, Iğdır ve Ardahan olarak kayıtlara geçti.

Yılın ilk 6 ayında belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 ve değeri yüzde 29,4 artarken, bina sayısı yüzde 10,9, daire sayısı yüzde 2,5 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan Ocak- Haziran dönemi araştırmalarında yapı sahipliğine göre özel sektör 68,4 milyon metrekareyle en büyük paya sahip oldu. Bunu 10,1 milyon metrekareyle devlet sektörü ve 1,6 milyon metrekareyle yapı kooperatifleri takip etti. Daire sayısına göre toplam 389 bin 517 dairenin 354 bin 495’i özel sektör, 28 bin 635’i devlet sektörü ve 6 bin 387’si yapı kooperatifleri tarafından alındı.