Kategoriler
Ekonomi Gündem Manşet

Yapı ruhsatı verilen daire sayısında düşüş

DHA’nın haberine göre; belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen daire sayısında, bu yılın ilk altı ayında azalma meydana geldi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre; belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,3 oranında azaldı.

Ruhsatın verildiği dairelerin sayısı yüzde 60 oranında düşerken, yapıların değeri yüzde 50 azaldı. Ruhsat verilen dairelerin yüz ölçümü ise yüzde 60.1 oranında düştü. Toplam 119 bin 982 adet dairenin 106 bin 448 adeti özel sektör, 12 bin 80 adeti devlet sektörü ve bin 454 adeti ise yapı kooperatifleri tarafından alındı.

Yapı ruhsatı verilen yapıların istatistikleri

Ocak ile Haziran ayları arasındaki dönemdeki verilere göre; yapı ruhsatı verilen binaların yüz ölçümü ise toplam 30,5 milyon metrekare iken bunun 13,6 milyon metrekaresi konut, 11,7 milyon metrekaresi konut dışı, 5,2 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak kullanıldı.

Kullanım amacına göre yapıların istatistikleri

Toplam yüz ölçümü içerisinde 17.8 milyon metrekare genişliği ile en yüksek orana sahip yapılar, iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalara ait oldu. İkamet amaçlı binaları ise 3.9 milyon metrekare ile kamu eğlence, eğitim, hastane veya bakım kuruluşlarının kullandığı binalar takip etti.

Yapı sahipliğine göre yapıların istatistikleri

En büyük paya 22,4 milyon metrekare genişliğiyle özel sektör sahip olurken özel sektörü 4 milyon metrekare ile devlet sektörü, devlet sektörünü ise 673 bin metrekare ile yapı kooperatifleri izledi.

Yapı ruhsatı verilen binaların yüz ölçümü arttı

AA’nın haberine göre; 2019 yılının ilk altı ayında yerel yönetimler tarafından yapı ruhsatı verilen binaların yüz ölçümünde ve değerlerinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre artış gözlemlendi.

TÜİK’in verilerinde yapı kullanma izin belgesi verilen binaların yüz ölçümünde yüzde 2,8 oranında artış gözlemlenirken binaların değerinde ise yüzde 29,4 oranında yükseldi. Bu artış ve yükselmelerle birlikte bina sayısı yüzde 10,9, daire sayısı ise yüzde 2,5 azaldı.