Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yapılamayan hastane yolu iddiasına İBB’den yanıt

Hastane yolunun inşaatı 2018 yılının temmuz ayında durduruldu. İnşaatı durduran Belediyenin yönetiminde genel sekreter olarak, şu anda Ulaştırma Bakanı olan Karaismailoğlu görev yapıyordu. Yolun yapımını salgın döneminde üstlenen ise Ulaştırma Bakanlığı oldu.

Başakşehir Şehir Hastanesinin ilk etabı bugün açılırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin hastaneye ulaşımı sağlayacak yolun yapımını durdurduğu ileri sürülmüştü. Top, Belediyenin şu anki yönetimine atılmıştı. İBB ise yol yapım çalışmasının kendilerinden önceki yönetiminde durdurulduğunu açıkladı.

Sözcü gazetesinin haberine göre; Belediye, inşaat çalışmalarını 2018 yılında, Ak Partili yönetim tarafından durdurulduğunu açıkladı. Şu anda Ulaştırma Bakanı olan Adil Karaismailoğlu, o dönemde Büyükşehir’in genel sekreter yardımcısıydı.

Ödenek tünel için kullanıldı

Ayrıca, hastane yolu için ayrılan ödeneğin Büyükşehir Belediyesi tarafından Dolmabahçe – Ortaköy Karayolu Tüneli için kullanıldığı, yeni yönetimin de bütçeden pay kalmadığı için söz konusu yolun çalışmalarına devam edemediği bildirildi.

“Sıfırdan yapılmış yol yok”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının tamamlanmamış yolun yapım çalışmalarını üstlendiği belirtilirken İBB, farklı açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yol ihalesinin 2015 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandığını, yol yapım işinin Büyükşehir tarafından üstlenildiğini, bunun için de aynı yıl içinde il genelinde projesiz bir torba ihaleye çıkıldığını belirtti.

Bu ihalenin ardından, Belediye tarafından hastane ve çevresine ait yolların yapımına başlandığı ve bugüne kadar yol için 580 milyon lira harcandığını belirten İBB “Açılıştan haftalar önce çekilen görüntülerden de anlaşılacağı üzere, kara yoluyla hastaneye ulaşmanın mümkün olduğu ortada. Yani sıfırdan yapılmış bir yol yok. Eksikleri tamamlanmış bir yol var.” ifadelerini kullandı.

Yola ne oldu?

Yolun inşaatı 2018 yılının temmuz ayında durduruldu. İnşaatı durduran Belediyenin yönetiminde genel sekreter olarak, şu anki Ulaştırma Bakanı olan Karaismailoğlu görev yapıyordu. Yolun yapımını salgın döneminde üstlenen ise Ulaştırma Bakanlığı oldu.

Yolun inşaatı durdurulduktan sonra, ilgili müteahhit Dolmabahçe – Ortaköy Karayolu Tüneli’nin çalışmalarına yönlendirildi. Böylece hastanenin yolu, yarım kaldı. İBB “Tünel inşaatı, hastane yolu inşaatına tercih edildi.” ifadesini kullandı. Yola harcanacak para, tünele gittiği için yeni yönetim, yol yapım çalışmalarını sürdüremedi. Yolun çalışmalarını, pandemi döneminde, Bakanlık tamamladı.

Kaynak: Sözcü İstanbul