Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Yargıtay kararı birçok kira problemini çözebilir

Yeni tip koronavirüs salgınında, alınan önlemlerle beraber ticari faaliyetlerin önemli ölçüde aksarken bu durum, kira ilişkilerine de önemli sorunlar yaratarak yansıdı. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Umut Yeniocak, bu problemlerin çözmeye çalışan hâkimlerin karar vermede zorlanacağını vurguladı.

Yeniocak, kira sözleşmelerinin hepsini kapsayacak tek bir çözüm yönteminin hukuken sunulamayacağını belirterek sözleşme ilişkilerinden her birinin konuya ilişkin özel şartlar değerlendirilerek sonuca varılması gerektiğini bildirdi.

Doçent Doktor Yeniocak, geçmişteki mücbir durumlarda gerçekleştirilen kira sözleşmeleriyle ilgili davalara bakılması gerektiğini dile getirdi. Akademisyen Umut Yeniocak “Çünkü hukuken bütün kira sözleşmelerini kapsayacak tek bir çözüm yöntemi sunulamaz. Her sözleşme ilişkisinin kendi özel koşulları değerlendirilerek sonuca varılmalıdır. Kira problemlerinin çözümü bakımından, geçmişte yaşanan mücbir sebep süreçlerinde kira sözleşmeleriyle ilgili verilen yargı kararlarından faydalanmak gerekir.” dedi.

Van Depremi’nden emsal verilebilir

Kira ilişkilerinin çözülmesi için geçmişte zorlayıcı sebeplerde yaşanan konuyla ilgili sorunlar hakkında yargının verdiği karardan faydalanmak gerektiğini bildiren Akademisyen Yeniocak, Van Depremi’nde yaşanan örnekten bahsetti.

Öğretim Üyesi Umut Yeniocak “Van depreminden hemen önce; bir iş yeri için yüksek bedelli bir kira sözleşmesi imzalayan kiracı, depremden sonra şehirdeki ticari hayatın durma noktasına gelmesi gerekçesiyle kira bedelinin indirilmesi için mahkemeye başvurması üzerine Yargıtay, kiracının, deprem sonrası şehirdeki ticari hayatın olağanüstü biçimde yavaşladığı yönündeki iddiaları hakkında bilirkişi raporu alınması gerektiğini gerçekten bu iddialar doğruysa kira bedelinde bir miktar indirim yapılması gerektiği yönünde karar vermiştir.” açıklamalarında bulundu.

Yeniocak, buna benzer başka vakaların da bulunduğunu kaydetti.

Kiracılar indirim talep edebilir

Zor durumda kalan kiracıların bu dönemde, benzer bir savunmayla talep edebileceklerini bildiren Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Umut Yeniocak, bunun için, kiracıların yaşadıkları zor durumu ve indirim talebini bir an önce mülk sahibine yazılı olarak bildirmesi gerektiğini belirtti.

Yeniocak, mülk sahibinin bu durumu kabul etmediği takdirde, kiracının yargıya başvurması gerektiğini söyledi.