Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yargıtayın emsal niteliğindeki “karşılıksız çek” hükmü

Resmî Gazete’de yayımlanan yargıtay kararına göre; işten ayrılsa dahi temsil yetkisinin sona erdiği ticaret siciline işlenmeyen ve şirketle fiili bağının sürdüğü belirlenen yönetim kurulu üyesi, karşılıksız çekten sorumlu tutulabilecek.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, şirketlerin çek bedelini ödemeye yetkili çalışanın işten ayrıldığında, temsil yetkisinin sona erdiğinin ticaret siciline işlenmemesi ve şirketle fiili bağlantısının olduğu anlaşılması dâhilinde cezai sorumluluğunun devam edeceğini hükmetti.

İşten ayrılan kişinin sorumluluğunun devam etmediğine karar veren Adana Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi’nin aksine, 11. Ceza Dairesi, işten ayrılan kişinin firmadan ayrılma ve temsil yetkisinin sona erdiğinin ticaret siciline tescil ve ilan edilmesinin zorunlu olduğunu gerekçe göstererek söz konusu cezai sorumluluğunun devam edeceğine yönelik karar aldı. 

Kararlar arasındaki uyuşmazlık nedeniyle, dosya Yargıtay 19. Ceza Dairesi’nde çözüldü. Yargıtay 19. Ceza Dairesi ise söz konusu kişinin kanunda öngörülen sebeplerle ve usulüne uygun şekilde işten ayrılmasına rağmen, işten ayrıldığının tescil ve ilan edilmemesinin yanı sıra fiili bağlantısının sürdüğünün belirlenmesi durumunda cezai sorumluluğunun devam edeceğine hükmetti. 

Herkese ceza uygulanabilir

Çek karşılığının bankada bulundurmakla yükümlü tüzel kişinin mali işlerini yönetmekle görevlendirilen yönetim organı üyesi olduğu belirtilmesi gerektiğini 5941 sayılı Kanun’u referans alarak söyleyen karar, öyle bir belirleme yapılmamışsa yönetim organını oluşturan tüm gerçek kişilerin sorumlu tutulabileceği belirtildi. 

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Ancak anonim şirket adına düzenlenen çekin karşılığını bankada bulundurmakla görevli yönetim kurulu üyesinin kanunda öngörülen sebeplerle ve usulüne uygun şekilde bu üyeliği sona ermesine ve bu husus yönetim kurulu tarafından tescil ve ilan edilmemesine rağmen, ayrıldığı anonim şirket yararına olmak üzere piyasada kendisi, ayrıldığı anonim şirketle bağlantısı olduğu tespit edilen üçüncü kişiler veya ayrıldığı anonim şirket adına çek düzenlemeye, bu kişiler adına düzenlenen çeki bir şekilde ele geçirerek şirketin alacaklılarına şirket menfaatine teslim etmeye veya anonim şirket adına hâlen yönetici gibi davranarak bu çeklerle anonim şirket yararına mal veya hizmet alımına devam etmesi hâlinde, adı geçen yöneticinin borçlu anonim şirketle fiili bağlantısını sona erdirmediği kabul edilerek, çekin karşılığını bankada bulundurmakla yükümlü olacak diğer anonim şirket yöneticileriyle birlikte cezai sorumluluğunun devam etmesi gerekir.”

Kaynak: AA