Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yat turizmi için açılış tarihi belirlendi

Yat turizmi Türkiye’nin normalleşme süreci karşısında 1 Temmuz tarihinde açılışını yapıyor. Yapılan duyuru itibariyle İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, olumlu gelişmeleri aktardı.

Online söyleşiye yüksek katılım sağlandı

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, yat turizmi açılışının 1 Temmuz itibariyle olacağını katıldığı söyleşide belirtti. Deniz Ticaret Odası’nın İzmir şubesinden yapılan açıklamada Kıran, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği tarafından online olarak düzenlenen Denizcilik Söyleşilerine katılım sağladı. Söyleşide önemli açıklamalarda bulunan Kıran, yat turizmi üzerine önemli değerlendirmeleri ele almış ve salgın süreci karşısında yaşanan olumsuz gelişmelerden bahsetmiştir.

Özellikle konteyner ve kuru yük taşımacılığında yaşanan olumsuzluğun, son 2-3 haftadan itibaren fiyatlarda aşağı rakamlara sebebiyet verdiğini dile getiren Kıran; konteyner için oyuncu sayısında yaşanan azalmaya dikkat çekti. Yaşanan sayıdaki azalmalar karşısında devletlerin önümüzdeki dönemler itibariyle korumacılık önlemlerini arttırması beklenirken, Fransa’da bir şirketin 1 milyar 50 milyon avro devlet desteği aldığı belirtildi. Devlet desteğine açık olan sektör için Tamer Kıran, bu tür olumlu gelişmelerin Türkiye’de de yaşanabileceğini söylüyor. Konteyner ve kuru yük piyasaları adına oluşan beklentiler yılın 3. Çeyreği itibariyle olumluya dönüşmesi beklenilirken; atılması gereken adımları sayan Kıran, yılın 2. Çeyreğinden itibaren gelecek dönemlere dikkat kesilmesini istedi.

Yat turizmi için temmuz ayı bekleniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilen taleplerin olduğunu söyleyen Tamer Kıran, 1 Haziran itibariyle turizm sektörünün açılış yapacağını hatırlatarak, kademeli olarak gelişecek olan turizm için, hızlı bir açılışı öngörmediklerini dile getirdi.

1 Temmuz tarihinin yat turizmi için hedef olarak belirlendiğini söyleyen Kıran, bu durumda yabancılara tekrar hizmet verebileceklerini aktardı. 1 Haziran tarihinde Türkiye’de açılacak olan iç turizm, temmuz ayı başlarında yerini dış turizme bırakacak. Böylece yabancı turistlere kapılarını açan Türkiye’de aynı zamanda yat turizmi başlayacaktır.

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy tarafından yapılan duyuruda, Türkiye genelinde iç turizmin 28 Mayıs itibariyle başlanacağı haberi, sektöre derin bir nefes aldırmıştı. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığında vatandaşın sağlığını düşündüklerini dile getiren Ersoy, yakın zamanda sektörler arası tedbirlerin artacağının altını çizmiştir.