Kategoriler
Gündem

Yatağan Girme Barajı ekonomiye katkı sağlayacak

Hmp İletşi İnş. Enerji  Taah. San ve Tic. A.Ş. ve Pınar Telekomünikasyon İnş. San. Taah. ve Tic. Ltd. Şti. ortaklığı tarafından Muğla İli, Yatağan İlçesi’nde hayata geçirilen Yatağan Girme Barajı inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin yüzde 57’si tamamlanmış durumda.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız tarafından yapılan yazılı açıklamada, DSİ tarafından Muğla İli, Yatağan İlçesi’ne yapılan yatırımlar ile bölgenin mümbit topraklarının su ile buluşturulduğunu belirtti. Yıldız, halka içme ve kullanma suyu temin edildiğini ve derelerdeki taşkın riskinin azaltıldığını da belirtti.

Ekonomiye 32 milyon TL katkı sağlayacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız baraj projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 32 milyon TL katkı sağlanmasını hedeflediklerini belirtti. 

Muğla’nın merkezi ve ilçelerinde son zamanlarda yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynadığını belirti. Yıldız, Yatağan Girme Barajı inşaatında çalışmaların hiç durmadan devam ettiğini de bildirdi.

Yatağan Girme Barajı yüzde 57’si tamamlandı

Barajın tamamlanmasıyla 21 bin 510 dekar tarım alanının sulanmasının sağlanacağını belirten Yıldız, şöyle devam etti, “Temelden 71 buçuk metre yüksekliğe sahip Yatağan Girme Barajı projesinin tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile hem tarlalardaki verim artacak, hem de yöredeki ürün çeşitliliği artacak. Projenin bitirilmesi, bölgede istihdamı da olumlu yönde etkileyecek. Sulu tarım yapılarak 2020 birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 32 milyon 265 bin TL gelir artışı sağlanması ve 717 kişiye daha iş imkanı sağlanmasını hedefliyoruz. Fiziki olarak yüzde 57’si tamamlanan projenin toplam maliyeti ise 172 milyon 810 bin TL” olarak belirtildi.

Yatağan Girme Barajı nerede yer alıyor?

Baraj Muğla İli, Yatağan İlçesi’ne bağlı bölgede, Yatağanın 8 kilometre Güneyinde Girme Deresi üzerinde yer alıyor.  Projenin tamamlanması ile yaklaşık 21 bin 510 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanmış olacak. Baraj 780 bin metreküp gövde hacmine sahip. 71.50 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi ise kil çekirdekli kaya dolgu ile hayata geçiriliyor. Projede membran kaplama, önyüz tünelinde gövde dolgu imalat çalışmaları devam etmektedir.