Kategoriler
Emlak Haberleri

Yatay mimari deprem gerçekliğinin ardından önemsendi

Yatay mimari son dönemlerin modası gibi görünürken, asıl önem deprem ve salgınla birlikte anlaşıldı. Sektör öncüleri tarafından getirilen yorumlara göre, yatay mimaride yatırımcılar daha çok teşvik olmaya başlıyor. Gelişen yeni mimari anlayışa karşı; İstanbul, İzmir ve Antalya’da sıklıkla karşılaşmaya başladığımız yatay mimarinin öncüleri, konunun uzman isimleriyle birlikte Yeni Asır’a konuştu.

Yatay mimari önemini arttırdı

Türkiye’nin var olan en büyük sorunlarından birisi deprem kuşağıdır. Aktif fay hatlarının üzerinde yer alan Türkiye’nin olası bir depreme karşı binalarının çoğunluğu riskli kategoride yer alıyor. 1999 depreminden sonra geliştirilen bina yönetmeliği, deprem gerçekliği karşısında müteahhit ve firmaları yönlendirdi. Ancak, uzmanlar gerekli tedbirler konusunun üzerinde durunca yatay mimari ortaya çıktı. Konut güvenliğini sağlamak isteyen pek çok vatandaş, güvenli ve deprem riskine karşı sağlam bina arayışlarını sürdürürken; tüm bu arayışlara yanıt veren anlayış ise yatay mimaridir. İstanbul ile başlayan projelendirme, İzmir ve Antalya gibi Türkiye’nin öncü kentlerinde uygulanmaya başlandı. Mimaride yataylığa önem veren çalışmaların son dönemlerde örnek olduğu görülürken, özellikle kentsel dönüşüm altında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu plana uygun yapılarını hayata geçirdi. Artık doğaya uygun yapısıyla önemini kavratan yeni konut alanları, çevreye de risk faktörü olmaktan çıktı.

Kentteki arsalar yetersiz

Karşıyaka Müteahhitler Derneği Başkanı Niyazi Gültekin, İzmir’in mevcut imar planları hakkında görüşlerini sundu. 4.5 milyon insana yetecek kadar yatay mimari üzerinden geliştirilmesi beklenen yeni konut projeleri yetersiz arsa nedeniyle mümkün değil. İzmir’in genelinde orman vasfını yitirmiş dağ yamaçlarında depreme karşı konut alanları bulunmakta. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planlamasına dahil ettiği Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yan arazisi güvenli yaşam alanını oluşturuyor. Harmanlı’dan başlayan ve Asarlık hattına dek uzanan bölgenin düşük eğimli boş arazileri daha sağlıklı konutlar için konut alanı olarak kullanılabilir.

Yatırımcılardan gelen sese kulak kabartıldı

Avcılar Exclusive Bayraklı projesi, İzmir’in Gökdelenler Bölgesi’nde yükselmektedir. Yatay anlayışla hayata geçirilen konut alanı, Avcılar İnşaat’ın imzasını taşıyor. Konuya ilişkin detayları aktaran Avcılar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İdris Avcı, gelişen teknolojiyle daha güvenli projeleri inşa edebileceklerinden söz ediyor. Geliştirilen konut alanına gökdelen yapmak yerine 8 katlı yatay bir bina yaptıklarını söyleyen Avcı, yatırımcıların taleplerini karşıladıklarını belirtti. Projede güvenilirliğin üst düzeye çıktığı ve yine gelişmekte olan diğer projelere örnek olduğu bilinmelidir.

Tercihte Urla ve Güzelbahçe önde geliyor

Startkey Master Gayrimenkul Broker’ı Buğra Han Toktamış, İzmir depreminin insanları Güzelbahçe ve Urla gibi bölgelere yönelttiğini söyledi. Şehir merkezinden uzak, doğayla bütünleşen ilçelerin cazibe merkezi haline dönüştüğünü ifade eden Toktamış, yazlık statüsüne sahip bölgelerin tercihlerde ilk sırada geldiğinden bahsediyor. Konuya ilişkin görüşlerini sunmaya devam eden broker, “Önümüzdeki dönem itibariyle hızla hayata adapte edilecek olan projelerin oluşan açığı kapatacağına inanıyorum. Fakat, yeni yapıların fiyat konusunda bütçeyi aştığını biliyoruz. Depremin ardından evlerini terk edenlerle başlayan süreç, birçok kişinin bu ilçelere talebi arttırmasıyla devam etti. Talep artışını görenler ise fiyatları arttırdı” dedi.

Kalite ve huzur birbirine kenetli

İZKA İnşaat projelendirme sürecini Çiğli’de Park Yaşam Santorini projesi ile devam ettiriyor. Dubleks ve tek kattan oluşan müstakil villaların olduğu yeni yaşam alanında mimari yatay bir şekilde bizleri karşılamakta. İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yeşil, projelerini tanıtırken, “İklim koşulları ile uyumlu, kaliteli ve huzurlu bir yaşam alanı ön plana alındı. Park Yaşam Santorini’de kat sayısı 5 ve 8 olarak belirlenmiş; alıcılar tercihlerini bloklar kadar dublekslere de yönlendirebilmiştir. Mahalle konseptiyle bütünleşen Santroniri, çocukların daha sağlıklı bir ortamda büyümesini sağlayacak” ifadesini kullandı.

Ev kriterini doktor belirledi

DAP Yapı, İstanbul’a köklü değişimler getirmeyi planlıyor. Mimaride yatayı öne çıkaran DAP Yapı’dan Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 1999 yılının gayrimenkul sektörü için bir milat olduğundan söz etti. Yaşanan depremin ardından yapılan konutlarda, deprem yönetmeliği göz önünde bulunduruldu. 2020 yılını esir alan pandemi döneminde ise ‘sağlıklı ev’ kriterinin DAP Yapı altında belirlendiğini söyleyen Yılmaz, bu kriter için doktorlardan oluşan bir sağlık kuruluşu oluşturduklarını aktardı. Kullanılan malzeme kalitesinden karot beton dayanımına kadar ince detaylardan geçirilen yapılara ‘sağlıklı ev’ demeyi uygun gören şirket; önceki projelerindeki gibi Ormanköy ve Nişantaşı projesinde de göz önüne aldığı ilk gerçeklik deprem oluyor.

Antalya’da en cazip yaşam alanı Döşemealtı

Vali Konakları 2 Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mücahit Şahin, Antalya’nın en lüks konut ve tarih konseptini üstlenen konut projesini başarıyla hayata geçirdiklerini ifade etti. Alıcıların tercih listesinde öne çıkan Döşemealtı, insanları en çok temiz havası, muhteşem Beydağları manzarası ile etkiliyor. Diğer etkenler arasında Antalya havzasının suyunu karşılayan Kırkgöz Gölü ile tamamlanan su bolluğu, sahillere olan yakın mesafesi ve rakım değeri, nem farkıyla dolu konforlu bir yaşam gösterilebilir.

Sıcaklıkta 5, nemdeki farkı ise 10 derecede gösteren bölgede yaşam daha bir başka. İlçe tercihinden sonra proje hakkında bilgi veren Şahin, projenin 2021 sonbaharına yetişeceğini bildirdi. Son olarak, “2+1 daireden başlayarak dubleks villalara kadar yelpazeyi genişleten konut alanı, sosyal donatılarıyla dikkat çekiyor. 7500 metrekarelik arsa alanı üzerinde kurulan proje oldukça iddialı. Projemizde açık kapalı alanlar ve sosyal tesisler ile uzun süreli dışarıdan bağımsız, tam ihtiyaçlara yönelik cevaplar arandı. Bu doğrultuda tasarlanan konut alanı yeni dünyanın yaşam alışkanlıklarına son derece uyumludur” denildi.

Projelere göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version