Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Yatırımcılar emlak piyasasına yeniden yönlenecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun politika faizini 425 baz puan düşürmüştü. Faizlerin yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmesi, kurlardaki düzelmeleri sağladı. Merkez Bankasının açıklamasından sonra bankalardan faiz indirimi duyuruları geldi.

Faiz oranları yüzde 1’in altına indirildi

Konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına indiren Ziraat Bankası ve Vakıfbank, bugünden (1 Ağustos) itibaren 180 ay vadeli 500 bin liraya kadar konut kredisi faizini yüzde 0.99’a düşürdü. Gelişmeleri gayrimenkul piyasası açısından olumlu olarak nitelendiren Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay ise önümüzdeki dönemde emlak piyasasında bir hareketlenme beklediklerini ifade etti.

 “Büyük önem taşıyor”

Bozay, bu gelişmelerin emlak sektörü açısından büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına indirilmesi hakkında açıklamalarda bulunan Çağrı Bozay,  TCMB’nin faiz indirimlerine devam edebileceğini belirterek “Önümüzdeki dönemde ekonomik konjonktürün ülkemiz ve piyasalar için daha iyi bir görünüm sergileyeceği düşüncesindeyiz. Ekonomide yaşanacak olumlu gelişmeler paralelinde emlak sektöründeki canlanmanın daha da artacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Düşük faizler yatırımcıyı yönlendirecek

Konut kredisindeki düşük faizlerin yatırımcıları emlak piyasasına yeniden yönlendireceğini öngörüsünde bulunduklarını kaydeden Bozay, mevduat faizi, döviz gibi finansal uğraşların kısa dönemde daha fazla kazanç sağlayacağı düşüncesinin hâkim olması, geçtiğimiz dönemde gayrimenkul sektöründe yaşanan durağanlığın temel sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Bozay, ayrıca, konut kredilerinin yüksek seviyelerde seyreden faiz oranlarının da emlak sektörünü olumsuz etkilediğini kaydetti.

Sıfır konut projelerinde artış görülecek

Faiz indiriminin sıfır konut projelerinin satışında hızlı bir artış yaratacağını düşündüklerini söyleyen Hürriyet Emlak Satış Direktörü, sektördeki likidite sorununun konuş satışlarının artmasıyla birlikte düzelmeye başlayacağını tahmin ettiklerini kaydederek sözlerini, “Türkiye’nin konut ihtiyacı ve konut stoğu karşılaştırıldığında sektörün sağlıklı bir ekonomik ortamda hızlı bir şekilde ivme kazanacağını düşünüyoruz. Emlak sektörü ekonomik stabilizasyon ile yakın gelecekte gerek yabancı gerekse de Türk yatırımcılar için parlayan yıldız olmayı sürdürecektir.” şeklinde sürdürdü.