Kategoriler
Emlak Haberleri

Yatırımcının altın ve döviz aşkı bitti; sahnede gayrimenkul var

Yatırımcının yeniden güvenli liman olarak tabir edilen gayrimenkule döneceği konuşulurken; Türkiye ekonomisini yakından etkileyen döviz kuru ve altın fiyatları yatırımcıyı konut sektörüne çeken en büyük etmen olarak görülmektedir.

Yatırımcının yönü konut sektörüne kaydı

Gayrimenkul uzmanları tarafından yapılan açıklamaya göre; yatırımcılar Türkiye ekonomisini etkileyen, inişe ve çıkışa neden olan yatırımlardan vazgeçti. Bunun yerine yeniden ‘güvenli liman’ olan yatırıma, yani konut sektörüne geri dönüş yapılıyor. 2021 yılının yatırım planlarında sıklıkla gayrimenkul sektörünü göreceğimiz açıklanırken, özellikle 2020’de dövize yatırım yapanların yeni ve tek adresi konut sektörü olacak.

Geçtiğimiz süreçlerde eldeki bir miktar parayı döviz kuruna yatıran yatırımcı yeteri kadar kâr sağlayabildi. Bunun bir sonucu olarak parasını korumanın yollarını arayanlar elde ettikleri kârı hızla konut sektöründe değerlendiriyor. Uzmanların ortak görüşü olan bu geri dönüş işlemleri, yatırımcıları yavaş yavaş piyasada görmemizi sağlayacak.

2020’de altın ve döviz önemliydi

Geçtiğimiz yıl yaşanan salgın hastalık karşısında ekonominin küresel bazlı etkilendiği görüldü. Türkiye’de artan konut fiyatlarını da listeye aldığımızda, yatırımcılar yönünü uzun vadeli yatırım olan altına ya da iniş ve çıkışa neden olan dövize dönmüştür. Son bir yıl içinde altının kişilere kazandırdığı yüzde 57 kâr, dolar bazında ise yüzde 25 oldu. Ancak özellikle son günlerde döviz kurunun gerilemesiyle başlayan ve devam eden süreç yatırımcının ilgisini yeniden konut sektörüne yoğunlaştırmıştır. Uzmanlar, Türk Lirasının kur karşılığında gerilemesini 2021’de yatırımın yönünü değiştireceği konusunda aynı görüşe sahip.

Değer kazanan ilk ilk Muğla oldu

2019 yılının araştırma verileri en fazla fiyat artışının yüzde 60 ile Muğla’yı birinci yaptığını gösterirken; yüzde 57 ile Mersin, yüzde 56 ile Antalya ve yüzde 50 ile İzmir sıralama devam ettirildi. Artışın yaşanmasındaki en büyük nedenin salgın hastalıktan kaçmak isteyen aileler tarafından kıyı ve kırsal kesimlerin seçilmesi oldu. Bu nedenle büyükşehirler artışta aynı oranda kalabildi. Salgın hastalık boyunca değişen tercihlere ek olarak; aşı yapımının başlamasıyla birlikte yatırımcılar kırsal bölgelerden yeniden çıkarak, büyükşehir tercihlerine devam edebilirler. Bu yüzden satıcı kısım değişen piyasaya karşılık son revizyonlarını yaparak beklemeye geçti.

Exit mobile version