Kategoriler
Emlak Haberleri

Yatırımlar konutlara doğru kaydıkça kazanç yüzde 10’u aştı

Yatırımlar konuta doğru yönlenirken vatandaşların aklında “Ev almalı mıyım?” sorusu geziniyor. Son zamanlarda döviz kurundaki değişimler ve kamu bankalarının sonlandırmış olduğu düşük faizli kredi desteklerinin ardından sektör içinde belirsizlik hakim oldu. Ev fiyatlarının önümüzdeki günlerde de artmasının mümkün olduğunu söyleyenler, yatırımcıların akıllarında soru işareti bıraktı.

Yatırımlar konuta doğru yön kazanabilir

İnşaat maliyetlerinin artması, dövizde yaşanan değişimler derken duraksama yaşayan sektör içinde yatırım soruları dönüyor. 1 Haziran tarihinde duyurusu yapılan ve 2 Haziran’da bankalar aracılığıyla düşük faizlerle dağıtılan finans destekleri sektöre rekor hareketi de getirmişti. Haziran-Temmuz dönemi boyunca sürdürülen bu girişim, özellikle markalı konut projelerinin de devreye girmesiyle birlikte satış oranlarının yüzde 1000 kadar artmasına neden oldu. Yatırımcıların ‘güvenli liman’ olarak gördükleri konutlardan ev satın alarak tekrar yüzünü gayrimenkul sektörüne dönmesi oldukça tatmin ediciydi. Sektör içinde deneyim sahibi olanlar mayıs itibariyle artış gösteren kazançlarında yüzde 10 seviyesine erişmiş durumdadır.

2018 yılında inşaat sektörüne bağlı başlayan daralma satışları durma noktasına getirmiş ve pek çok projenin raflara kaldırılmasına neden olmuştu. Konut sektöründe yaşanan bu tür daralma enflasyonun altına düştü. Fakat, 1 Haziran 2020 tarihinde hükümet teşvikleriyle alınan kararda kamu bankaları gayrimenkul ve bu sektöre bağımlı 250 alt sektörü canlandırmak için harekete geçti. Temmuz ayı boyunca süren bu girişim, rekor satış değerlerine erişerek Cumhuriyet tarihinde bir ilki yaşattı. Bu da yatırımcıları yeniden sektöre çekmeye yeterli gelmiştir.

Konut yatırımında reel getiri enflasyonu aştı

Sektör bazlı olumlu gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte konut yatırımında getiri giderek artış yakalamıştır. Bunun üzerine konut yatırımında bulunan yatırımcıların reel getirisi mayıs ayında yüzde 10,6 seviyesine erişti. Baraj rakamın yüzde 10 olduğu açıklanırken, belirtilen değerin aşılması büyük bir gelişmedir.

Son 29 ay incelemeye alınan konut fiyat endeksinin ilk kez enflasyonu aştığı görüldü. Konut fiyat artışının tarihi kampanyalarla arttığı son günlerde, özellikle İzmir artan fiyatlarla birinciliği elden bırakmıyor. İzmir’in aynı zamanda kentsel dönüşüm projelerinde sıklıkla rol alması ili Türkiye’nin yıldızı konumuna yükseltmiştir. Konut yatırımında İzmir’i seçenlerin aylık kazancı yüzde 7,1’e tırmandı. Geçtiğimiz 2019 yılının mayıs ayı ile kıyaslanan rakamlar, yıllık getirim oranının İzmir’de 24,8 seviyesine ulaşıldığının fark edilmesine neden oldu. İzmir’i takiben bu oranlar; Ankara’da 24, İstanbul’da ise 16,9 olmuştur.