Kategoriler
Proje Haberleri

Yavuz Sultan Selim Köprüsü için Çinli yatırımcılar karara varamadı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yüzde 51 hisse payı ile almayı düşünen Çinli yatırımcılar henüz bir karara varamadı. Yatırımların yeni yönü olarak Türkiye’ye gelen uluslararası yatırımcıların arasında şimdilerde Çinliler diğer ülke vatandaşlarına fark atıyor. Öğrenilen bilgiye göre, Çinliler yüzde 51 hisse için olumlu veya olumsuz herhangi bir görüşte bulunmadı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü tercih edilmiyor mu?

Osmangazi Köprüsü, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Avrasya Tüneli’nden sonra yap-işlet modeliyle öne çıkan Yavuz Sultan Selim Köprüsü yatırımcılara satılacak. Köprü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nu kapsayan yüzde 51’lik hisse girişiminde Çinli yatırımcılar nihai bir karar alamıyor.

Görüşmelere 2019 yılında başladığı, köprü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nun işletimini üstlenen IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumu tarafından Çinli yatırımcılarla bağlantı kurulduğu bilgisi verildi. Yüzde 51 hisse payını satın almaları konusunda görüşmelerin sürdürüldüğü, ancak karşı taraftan beklenen adımların gelmediği belirtiliyor.

China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway aracılığıyla oluşturulan fon yakın zamanda köprünün satın alımında kullanılacaktı. İki taraflı görüşmelerin devam ettiği süreçte pandemi ilan edilen dönem işlerin yavaşlamasına neden olmuştur. İddialara göre istenilen 688.5 milyon dolarlık rakama karşı yatırımcılar beklenen adımı atmadı.

Koronavirüs görüşmelere kısıtlama getirdi

Köprü için hisse satışının sürdürüldüğü süreç boyunca koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı görüşmeleri aksattı. Habertürk’ten Olcay Aydilek’in yazısına göre, yavaşlayan görüşmeler istenilen sonuçların gecikmesine neden oluyor. Çinli yatırımcıların hisse için henüz tatmin edici davranışlarda bulunmadığı görüldü. Bu nedenle satıştaki belirsizlik devam ediyor.

Geçiş garantisi verildi

‘Mega Proje’ sloganıyla tanıtımı yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, araç geçişleri için dolar üzerinden garanti verdi. Belli bir sayı üzerinden verilen bu garanti, sınırların altındaki rakamları getirirse devletin kasasına borç yükü bindiriyor. Yavuz Sultan Selim-Kuzey Çevre Otoyolu ile Osmangazi Köprüsü başta olmak üzere, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için de verilen garanti ödemeleri her 6 ayda bir gerçekleştirilmektedir.