Kategoriler
Emlak Haberleri

Yazlık villalar talep artışına yanıt veremiyor

Yazlık villalar talep artışı yaşanmaya devam ediyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Gayrimenkul Değerlendirme Platformu Endeksa Üst Yöneticisi Görkem Öğüt, yaşanan talep artışında neden olarak COVID-19 salgın hastalığını gösterdi.

Yazlık villalar yüzde 18’lik kira artışı

COVID-19 salgın hastalığı ile ortaya çıkan sosyal izolasyon kuralları tüketici üzerinde yeni isteklerin belirmesine neden oldu. 1 Haziran itibariyle iç turizmin açıldığı Türkiye üzerinde kişiler kendi sağlıklarını koruma adına yazlık villalarda kalmak istiyor. Ancak giderek artış gösteren taleplerin neredeyse yüzde 18’i bulduğu bilinirken, bu taleplere yanıt verilememeye başlandı.

AA muhabirine açıklamada bulunan Gayrimenkul Değerlendirme Platformu Endeksa Üst Yöneticisi Görkem Öğüt, tüketicinin gayrimenkul sektörü üzerinde yeni istekleri en fazla villaya döndüğünü aktarıyor. Yaşanan talep artışıyla birlikte kiralara yüzde 18’lik zam getiren mal sahipleri, yaşanan talep artışına daha fazla cevap veremiyor.

Kiralamaların büyükşehirlerin karmaşasından kaçmak isteyen hane halkı olduğunu hatırlatan Öğüt, genellikle yazlık ve turistik bölgelerin ön plana çıktığını söyledi. Endeksa verilerine bakıldığında son bir yıl içerisinde villa kiralarında en yüksek artışı yaşayan il Antalya oldu. Son bir yıllık süreci göz önüne aldığımızda bu oran yüzde 37’lik bir artışa sahne olmuştur. Ortalama kira bedellerinin 22 bin 328 lira olduğu Antalya’da, satış fiyatları ise 969 bin 300 lira olarak biliniyordu. Burada yapılan konut yatırımının kişiye geri dönüşü ise toplamda 23 yılı bulmakta.

Yazlık villalar üzerinde en çok satışın yapıldığı bölgeler ise Aksu, Kemer, Alanya, Konyaaltı ve Muratpaşa olarak biliniyor. Son bir yıllık süreçte villa kiralarında yaşanan artışlar Aksu’da yüzde 53, Kemer’de yüzde 39, Alanya’da yüzde 37, Konyaaltı’nda yüzde 23, Muratpaşa’da ise yüzde 18’lik dilimle karşımıza çıkmaktadır.

Yazlık bölgeler Antalya’nın izinde

Muğla’nın ikinci olarak geldiği verilerde Öğüt, Muğla geneli yazlık villaların ortalama kira bedellerinin 3 bin 53 lira, ortalama satış bedelinin ise 1 milyon 75 bin 20 lira olduğundan söz ediyor. Yatırımın kişiye geri dönüşü ise toplamda 28 yıla tekabül etmekte.

Kira artışlarında yaşanan son bir yıllık oran yüzde 27 artış gösterdi. Kiralar özellikle Muğla’ya bağlı Datça’da yüzde 38, Ula’da yüzde 26 ve Bodrum’da yüzde 16’lık artış yaşamıştır.

Aydın’da yazlık bölgelere olan talepler aynı şekilde son bir yılı kapsayan süre itibariyle artış gösteriyor. Kira oranlarının Didim’de yüzde 26, Efeler’de yüzde 14, Kuşadası’nda yüzde 12, Söke’de ise yüzde 7 artış yaşandığı bilinmekte.

Villalarda yaşanan artışların yalnızca yazlık bölgelerde olmadığını aktaran Öğüt, kira artışlarının Eskişehir’de yüzde 21, Kocaeli’nde yüzde 20, Sakarya’da yüzde 19, Yalova, Mersin ve Balıkesir’de yüzde 18, Adana’da yüzde 17 ile öne çıktığını bildirdi. Listede bu illeri takip eden diğer şehirler ise; Düzce yüzde 15, İstanbul yüzde 11, Ankara yüzde 12, İzmir yüzde 3 olarak görüldü.

Artışın nedeni home-office sistemi

Projekspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş İdikut, AA muhabirine yaşanan kira artışlarına ilişkin nedenleri sıraladı. Özellikle evden çalışmanın kolaylaştığı günümüz itibariyle, COVID-19 salgını ile ortaya çıkan home-office sisteminin tüketici üzerinde istek değişimlerine neden olduğu biliniyor. Yazlık ev, bahçeli müstakil konut, çiftlik evleri ve sayfiye yerleşim alanları bu nedenle daha fazla öne çıktı.

Lüks villalarda yaşanan talep artışına dikkat çeken İdikut, kabalalık ailelerin bir arada olma isteğinin aynı site içerisine yansıdığını belirtiyor. 2-3 villanın yalnızca kan bağı olan kişiler tarafından kiralandığı bilinirken, kişiler genellikle kendileriyle birlikte ailelerini, akrabalarını veyahut arkadaş çevresini aynı alana götürüyor.

İdikut, ayrıca turizm sezonunun açılmasıyla birlikte isteklerin 5 yıldızlı oteller yerine denize yakın, müstakil havuzlu, lüks mobilyalı, sezonluk kira alan villalara kaydığını belirtiyor. Sosyal izolasyonun sürdürülebilmesi adına göze çarpan bu isteklerin giderek artabileceği öngörülmektedir.